Svijet

ŠTA SE DEŠAVA? Rusija je uspostavila veliku novu formaciju kopnenih snaga

Ruski komandanti su vrlo vjerovatno i dalje suočeni sa konkurentnim operativnim prioritetima jačanja ofanzive na Donbas i jačanja odbrane od očekivanih ukrajinskih kontranapada na jugu.

FOTO: 
SERGEI ILNITSKY/EPA
FOTO: SERGEI ILNITSKY/EPA

Kako bi podržala rat u Ukrajini, Rusija je gotovo sigurno uspostavila veliku novu formaciju kopnenih snaga, 3. armijski korpus (3 AC), baziranu u Mulinu, u oblasti Nižnji Novgorod istočno od Moskve.

Rusija vjerovatno planira osigurati veliki dio od 3 AC iz novoformiranih ‘dobrovoljačkih’ bataljona, koji se podižu širom zemlje, a koji zajedno okupljaju regrute iz istih područja.

Ruski regionalni političari potvrdili su da se potencijalnim 3 AC regruta nude unosni novčani bonusi nakon što se rasporede u Ukrajinu. Zapošljavanje je otvoreno za muškarce do 50 godina starosti i samo sa srednjom školom.

Korpus ruske vojske obično se sastoji od 15-20.000 vojnika, ali će Rusiji vjerovatno biti teško da dovede 3 AC do ove snage, s obzirom na vrlo ograničen nivo narodnog entuzijazma za dobrovoljnost u borbi u Ukrajini.

Malo je vjerovatno da će učinak 3 AC biti odlučujući za kampanju.

Prihvati notifikacije