Košarka

ŠOK ZA NAVIJAČE U BEOGRADU Srbija ostaje bez mjesta u Euroligi?!

Ulazak Dubaija u Euroligu, i evropsku košarku uopšte, pitanje je o kom bruji košarkaška Evropa već nekoliko mjeseci, a najviše uticaja to bi moglo da ima košarkaška dešavanja u Srbiji.

FOTO: EUROHOOPS
FOTO: EUROHOOPS
Arhiva

Naime, Dubai bi u najjače košarkaško takmičenje Evrope mogao da uđe na uštrb crveno i(li) crno-bijelih.

Sa druge strane, potencijalan ulazak Dubaija u Euroligu bi mogao pod određenim okolnostima da znači i sigurno mjesto za beogradske vječite u ovo nadmetanje, prenosi Nova rs.

Već neko vrijeme javno postoje najave ulaska ovog tima u Euroligu, navodno će 13 ekipa – vlasnika Eurolige dobiti popriličan broj miliona (75, na pet godina) da raspodjeli među sobom, ali situacija nije toliko jednostavna.

Da bi Dubai ispunio uslove za ulazak u ovo takmičenje, mora da igra u nekom šampionatu preko kog bi mogao da bude uvršten u timove koji ispunjavaju uslove za Euroligu. Prvobitna ideja bila je da to bude preko prvenstva Litvanije, ali to nije prošlo, dok je opcija preko Rusije i VTB lige otpala sankcijama Rusiji i izbacivanjem ruskih timova iz evropskih takmičenja.

Kao logičan izbor nametnula se ABA liga, gdje su već napravljeni prvi koraci a ekipa do 19 godina je zaigrala u juniorskoj ABA ligi i u grupi sa Studentskim centrom, Borcem i Crvenom zvezdom zauzela posljednje mjesto sa skorom od jedne pobjede i dva poraza.

No, sve to je uvod u ulazak ovog tima u regionalno takmičenje, što bi moglo da ima ili pogubne, ili idealne posljedice po dva predstavnika Srbije u Euroligi.

Naime, Dubai je spreman da i ABA ligi da određena novčana sredstva kako bi preko ovog takmičenja mogao da dobije prolaz u Euroligu. Iako to vjerovatno ne bi bio novac kakav će dobiti Euroligaši, vjerovatno ne bi bila riječ o zanemarivoj novčanoj sumi, pogotovo za područje Balkana.

No, tu dolazimo i do problema. Ukoliko bi beogradski “vječiti“ pristali na to, Srbija bi, uz Valenciju, ostala bez jednog mjesta u Euroligi. Pogotovo ukoliko se ostvare najave (a pitanje je dana kada će biti ozvaničeno) da će u Euroligi igrati Pariz ili London.

Pročitajte još

Što nas dovodi do paradoksalne situacije da bi, ukoliko popuste, Zvezda i Partizan lako mogli sami sebe da dovedu u situaciju da im “visi“ mjesto u najboljem košarkaškom takmičenju na “starom kontinentu“.

A ukoliko dođemo do toga da finalna serija odlučuje, na osnovu iskustava od prethodnih godina, u međusobnom okršaju Zvezde i Partizana najmanje bi se pričalo na košarkaškom terenu… Doduše, opcija bi mogla da bude odlazak Albe kojoj „visi“ mesto u Euroligi po isteku ugovora za B licencu.

Sa druge strane, postoji razvoj situacije po kojoj bi Dubai mogao Euroligu da pogura ka davanju licence beogradskim Euroligašima. Naime, crveno i crno-bijeli imaju opciju da daju Euroligi da Dubai progura kroz ABA ligu, uz jedan uslov – da ulazak ovog kluba sa sobom povlači garanciju da će i Zvezda i Partizan naredne godine biti učesnici borbe za titulu prvaka Evrope.

Takođe, Euroliga razmiišlja i o opciji o 20 klubova, čemu se protive Španci zbog pretrpanog rasporeda. Ovo sve naravno bez Rusa u jednačini. A kad se vrate CSKA, Zenit… onda se očekuje novi nivo haosa.