Sarajevo

SPREMA SE PRELIJEP AMBIJENT: U Velikoj aleji počela sadnja javorolisnog platana

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, jutros su počele aktivnosti sadnje 52 javorolisna platana u Velikoj aleji na Ilidži, u sklopu Spomenika prirode Vrelo Bosne.

FOTO: KJU ZA ZAŠTIĆENA PRIRODNA PODRUČJA
FOTO: KJU ZA ZAŠTIĆENA PRIRODNA PODRUČJA

Danas smo krenuli sa aktivnostima sadnje javorolisnog platana. Radi se o 52 stabla.

– Sadnice su jako dobre, visine otprilike oko tri metra, sa urednom dokumentacijom koja podrazumijeva ispravno zdravstveno stanje i sortnu čistoću tih stabala – kazao je Feni Asad Jelešković, direktor KJU za zaštićena prirodna područja.

Podsjetio je da se Velika aleja nalazi u drugoj zoni zaštite Spomenika prirode Vrelo Bosne.

– Velika aleja je duga tri i po kilometra i po monitoringu koji je rađen sastoji se od 1.326 stabla platana i kestena. Sadnja tih stabala je vršena 1888. godine i s obzirom na njihovu starost ta stabla imaju svoj životni vijek. Neka od njih odumiru, neka predstavljaju opasnost za same prolaznike, tako da su u toku jeseni stabla koja su bila rizična uklonjena i mi sada pristupamo sadnji, odnosno zamjeni tih starih stabala sa novim stablima – kazao je Jelešković.

Pročitajte još

Istakao je da Velika aleja ima poseban značaj za stanovnike Kantona Sarajevo. Cilj nam je da Veliku aleju očuvamo i da učinimo sve što je u našoj moći kako bi i u narednim godinama krasila park prirode Vrelo Bosne – kazao je Jelešković.

Istakao je kako je puno aktivnosti i projekata koje Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja planira da realizira u toku ove godine.

– U toku sutrašnjeg dana bit će upriličeno potpisivanje ugovora vezanog za izvođenje radova u cilju sanacije staze koja vodi u podnožje vodopada Skakavac, u okviru Spomenika prirode Skakavac. U toku jeseni došlo je do odrona stijene koja je uzrokovala da je ta staza koja vodi u podnožje vodopada uništena i mi ćemo sada, čim vremenski uslovi dozvole, pristupiti njenoj sanaciji, odnosno da je dovedemo u funkciju svih posjetitelja – kazao je.

Pročitajte još

Također na Trebeviću je planirano da se radi staza koja će voditi od hotela Pino do samog Vidikovca, odnosno Sarajevske žičare.

– Ta staza je trenutno šumski put i neuređena je, malo je i opasna za posjetitelje i mi želimo da kroz izgradnju stepeništa adekvatno je pripremimo da posluži svojoj svrsi – kazao je Jelešković.

Dodao je će u toku ove godine biti nastavljene aktivnosti i na uređenju Stojčevca.

– Također planirana je i zamjena mostova u samom nukleusu Spomenika prirode Vrelo Bosne – kazao je Feni Jelešković.

Prihvati notifikacije