Fudbal

Španski list AS se raspisao o Irfanu Peljti uoči meča Lige prvaka

Španski list AS posvetio je danas pažnju našem Irfanu Peljti, koji će sutra suditi utakmicu osmine finala Lige prvaka između RB Leipziga i Real Madrida.

FOTO: UEFA
FOTO: UEFA

Španski list tako piše da je Peljto 39 godina star i da je nastanjen u Sarajevu, kao i da prvi put sudi utakmicu kraljevskom klubu, a upisao se i u historiju jer je prvi sudija te nacionalnosti koji će suditi utakmicu u nokaut fazi Lige prvaka. Peljto je karijeru započeo u bosanskohercegovačkoj ligi 2013. godine na utakmici Rudar Prijedor-Radnik Bijeljina.

On je internacionalac od 2015., svoju prvu međunarodnu utakmicu imao je 8. juna 2019. s utakmicom između Belgije i Kazahstana. Do 2020. godine sudio je utakmice Omladinske lige s utakmicama domaćeg prvenstva. Dana 24. novembra 2021. službeno je imao svoju prvu utakmicu Lige prvaka, utakmicu između turskog Bešiktaša i nizozemskog Ajaxa u grupnoj fazi.

Ove sezone sudio je tri utakmice prve faze, uključujući utakmicu između Šahtara i Barcelone u novembru prošle 2023., koja je završila pobjedom ukrajinske ekipe (1-0). U septembru je sudio Feyenoord-Celtic koji je završio pobjedom Nizozemaca (2-0), ali u kojem su Škoti završili s devet igrača zbog isključenja Lagerbielkea (dvostruki žuti u 31. i 63. minuti) i Holma, pet minuta kasnije za direktan crveni. Mjesec dana kasnije, Peljto je bio sudac utakmice Uniona Berlin-Napulj, dva rivala s kojima se susreo Real Madrid. Napoli je u toj utakmici minimalno pobijedili Nijemce (0-1), golom Raspadorija u 65. minuti.

Peljto je dosad u ovom izdanju Lige prvaka pokazao osam žutih (u prosjeku 2,67 kartona po susretu) i dva crvena kartona (0,67 po susretu), uz prosjek od 24,33 prekršaja po susretu: 24 je svirao u njegovom prvom meču, 31 u drugom i 19 u trećem. Nadalje, dosudio je penal za Feyenoord, ali ga je Paixao promašio, zaključuje AS.

Prihvati notifikacije