Magazin

Smokve, kupine i borovnice su neophodne za organizam: Dinja za svakodnevno konzumiranje trudnicama

Smokve, kupine i borovnice potpuno su zagospodarile pijačnim tezgama. Da li ste znali da recimo smokva spada u najzdravije namirnice, da štiti od stresa i snižava holesterol? Koje benefite još ima pored smokve kupina i borovnica za naš organzam otkrio je za TV Prva gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

FOTO: JULIA ZOLOTOVA/UNSPLASH
FOTO: JULIA ZOLOTOVA/UNSPLASH

“U smokvama je mnogo kalijuma, kalijum stabilizira sve membrane nervnih ćelija. Antikancerogeno dejstvo smokve je nešto u šta mnogi doktori vjeruju, čak liječe pacijente sa smokvama i koštunjavim voćem. Takođe i probava funkcioniše savršeno ako pojedemo dvije smokve dnevno. Ima mnogo vitamina C”, rekao je doktor na početku razgovora.

Preporučio je i kupine zahvaljujući kojima ne moramo da konzumiramo južno voće jer imaju jednaku količinu vitamina C.

“Kupine su kapitalni izvor vitamina C, ne treba da jurimo južno voće, ima ga dosta u kupinama, a takođe su savršeni antioksidansi i imaju antikancerogeno dejstvo takođe”, rekao je dr Vojislav Perišić.

Plod kupine efikasan je u spriječavanju karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva.

Međutim, i borovnica nam je neophodna u ishrani.

“Borovnica je antioksidantna atomska bomba”, rekao je doktor.

Ipak, posebno je istakao dinju kao plod koji je nevjerovatno koristan za čitav organizam.

“Svaka trudnica ako pojede samo jednu polovinu kriške dinje unosi dovoljno folata koji su prevencija defekta nervnog sistema fetusa. Dinja je korisnija od lubenice jer diže kalijum i otklanja umor”, zaključio je doktor.

Prihvati notifikacije