Ostalo

DA SE NAJEŽIŠ: Skok kakav se ne pamti. Zajc preletio skakaonicu

Slovenac Timi Zajc nošen jakim vjetrom skočio je 161.5 metara na takmičenju mješovitih reprezentacija u njemačkom Willingenu.

FOTO: YOUTUBE
FOTO: YOUTUBE

Zajc se nakon nevjerojatnog skoka nije uspio zadržati na nogama, zbog čega ne vrijedi kao novi rekord. Pao je, klizio i zatim se uhvatio za koljeno. Srećom, nije došlo do teže ozljede 22-godišnjeg skijaša skakača, što je potvrdio slovenski selektor Robert Hrgota.

“Jako zahtjevno natjecanje. Srećom, sve je u redu s Timijem. Imali smo dva odlična skoka, no mislim da je takmičenje prekasno prekinuto. Uslovi nisu bili sigurni. Mislim da ovo može biti upozorenje za ubuduće. Sigurnost mora biti prva, a onda veliki skokovi”, rekao je Hrgota.

Takmičenje je prekinuto zbog jakog vjetra

Rekord iz 2021. godine drži Poljak Klemens Muranka, koji je skočio 153 metra. Prva runda skokova održana je u lošim vremenskim uslovima, uz puno vjetra, zbog čega su organizatori odlučili da druge serije neće biti. Zajc se u takvim uslovima triput morao micati sa starta jer se zaletište triput pomicalo.

Inače, skakaonica u Willingenu ima 130 metara. Norveška je na kraju osvojila prvo mjesto s 415 bodova. Austrija je bila druga s 415 bodova, Njemačka treća s 409.8 bodova, Japan četvrti s 375.8, a Slovenija peta s 367.4 boda, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije