Fudbal

Skandal u Barceloni: Klub pod istragom zbog sumnjivih uplata sudijskom šefu

Barcelonu potresa novi skandal, ovaj put je u pitanju novac koji je klub uplaćivao firmi DASNIL 95 koja je u vlasništvu dugogodišnjeg španskog sudije.

FOTO: EPA-EFE/TONI ALBIR
FOTO: EPA-EFE/TONI ALBIR
Navijači Blaugrane redovno pune Camp Nou

Špansko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv pomenute kompanije. Jose Enriquez Negreira je pored toga što je bio sudija, obnašao i funkciju predsjednika tehničke komisije za LaLigu u periodu od 1998. do 2014. godine.

El Pais piše kako je Barcelona uplaćivala milionski iznos na račun njegove firme, u trenutku dok je funkciju predsjednika obnašao Josep Bartomeu, tačnije od 2016. do 2018. godine.

Istraga o korupciji je počela zbog neregularnosti u oporezivanju tih 1.4 miliona eura zato što kompanija nije mogla objasniti razloge naplaćivanja usluga. Naime, Negreira nije pružio nijedan dokument koji dokazuje da je pružao ikakvu uslugu Barceloni, a on tvdi sada da su se njegove usluge sastojale od usmenog savjetovanja Barseloninih igrača o tome kako se ponašati pred kojim sudijom i da zato ne postoje dokumenti.

Bartomeu je izjavio da su uplate prestale isključivo zbog rezanja budžeta te su kupovali slične usluge još od 2003., ali od drugih kompanija.

Barcelona se oglasila o cijeloj situaciji i u najkraćem negiraju da su uradili bilo šta nelegalno.

Prihvati notifikacije