Fudbal

Selektor Hadžibegić za Bosnainfo: "Pali smo jer naši igrači ne igraju redovno u svojim klubovima. Džeko je pozdravio navijače"

Dva lica pokazala je naša najbolja fudbalska selekcija u utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine protiv Islanda i Slovačke.

FOTO: FSBIH
FOTO: FSBIH
Selektor Zmajeva nije mogao biti sretan nakon Bratislave

Nakon bespoštedne borbe za svaku loptu i presinga koji smo nametnuli ostrvljanima u Zenici, Island je ispraćen kući s tri komada u mreži (3:0), a Zmajevi su se okrenuli meču sa Slovačkom.

Međutim, ono što smo doživjeli u Bratislavi kao da se dešava po već ustaljenoj tradiciji dugoj više od dvije decenije, visoko poletimo – pa nisko padamo. Nije nedostajalo pristupa i borbenosti protiv Slovaka, ali ideje, akcija i golova nije bilo “ni za lijeka”.

“Reagovao sam na ponašanje pojedinca”

Na kraju je došlo i do sukoba na relaciji selektor – navijači ili je barem tako djelovalo na prvu. Naime, kako su prenijeli mnogi bh mediji navijači su našem timu zamjerili najviše na tome što pojedini igrači nisu prišli navijačima nakon meča (Džeko, Gojak, Krunić…) nego su otišli pravo u svlačionicu.

FOTO: FSBIH
FOTO: FSBIH

Ako se pogledaju video snimci, da se primjetiti da su na jednoj tribini BH Fanatikosi pozdravili igrače i zajedno s njima pjevali “Ko ne skače mrzi Bosnu…”, dok je na drugoj tribini nekoliko navijača očito vrlo teško primilo poraz, pa su se s te tribine mogle čuti psovke i kritike upućene prema struci i igračima.

Selektor Hadžibegić je za Bosnainfo kratko prokomentarisao o čemu se zapravo radilo:

– Nije to bio neki veliki sukob kao što govore. Čovjek je dobio besplatnu ulaznicu na tribini gdje je bilo 30-40 gostiju kojima smo mi dali karte, FSBiH. I onda sam morao reagovati na njegov istup koji je bio nekontrolisan. I ostali oko njega su ga smirivali. Čovjek je došao tu, ne zna ni gdje je, ni šta je, dobio je besplatan ulaz i onda počeo s nekim svojim zahtjevima i vulgarnim ponašanjem, priča nam selektor.

– Svi igrači su bili tu i pozdravili se s navijačima. Možda ne u istom momentu, ali Džeko i još par igrača bili su prvi tu i stali pred navijače. U to ne treba sumnjati, dodao je selektor Zmajeva.

Sredina terena zakazala

Formacija 3-5-2 upalila je protiv Islanda, ali protiv Slovačke donijela nam je jedan jedini udarac u okvir gola.

Selektor kaže kako nema namjeru mijenjati ništa, barem ne u skorije vrijeme, jer smatra da je problem u drugim stvarima:

– Pristup nije bio loš, igrači su željeli pobjedu i to se moglo vidjeti. Što se taktike tiče, mi smo protiv Islanda odigrali u sistemu 3-5-2 sasvim kvalitetno i možda smo odigrali i bolje nego što je naša prava vrijednost. Da si pitao nekoga bi li potpisao 1:0 protiv Islanda svi bi pristali na to. E sad, da sam ja mijenjao nešto formacijski protiv Slovačke rekli bi “jesi li lud, zašto mijenjaš taktiku s kojom smo slavili 3:0?!”. Izgubimo i sad stavljamo pod znak pitanja sve što smo do tada napravili. I taktiku i pristup…, kaže naš sagovornik.

– Problem je u tome što mi imamo kvalitetnu ekipu, ali ekipu gdje igrači ne igraju dobrim dijelom redovno u svojim klubovima. Sredina terena briljira protiv Islanda, a protiv Slovačke odigraju onako kako su odigrali. To očito moram da trpimo. To je nivo na kojem naši igrači mogu da igraju u ovom trenutku. Ova ekipa će igrati bolje i bolje iz meča u meč, u to sam siguran, zaključio je Hadžibegić.