Politika

SDA od bivših članova brani Zahiragića: Konaković i Zvizdić spinuju

Stranka demokratske akcije optužuje Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića da se žele dodvoriti raikalnim krugovim iz Zagreba i islamofobnim strankama u EU.

FOTO: SDA
FOTO: SDA

Stranka demokratske akcije saopćila je kako su njeni kadrovi u institucijama Bosne i Hercegovine, zajedno sa drugim predstavnicima probosanske politike, trasirali evropski i NATO put BiH, te poručili da SDA čvrsto ostaje na tom putu.

“Pokušaj Elmedina Konakovića i Denisa Zvizdića, NIP-ovaca ‘pridobijenih’ od politike HDZ-a, da izjavu Harisa Zahiragića, za koju je više puta naglašeno da je lični stav i koja je izrečena u kontekstu mogućnosti novog nametanja diskriminatornog izbornog zakona od strane Visokog predstavnika, predstave kao zaokret u politici SDA i Bošnjaka, samo je jedan u nizu spinova čiji je cilj jasan”, naveli su.

Smatraju da na taj način Konaković i Zvizdić žele da se dodatno dodvore radikalnim krugovima iz Zagreba i nekim islamofobnim strankama u EU, koje žele Bošnjake prikazati kao “radikale” i “strani element u Evropi”.

Istovremeno s tim dodvoravanjem, navode iz SDA, svakodnevno moljakaju visokog predstavnika da ponovo interveniše u Ustav i Izborni zakon, da dodatno ojača HDZ, ignoriše volju Kluba Bošnjaka, a NIP i njihove koalicione partnere dekretom uvede u Vladu Federacije.

“Umjesto što svakodnevno u javnost plasira spinove i neistine, Konaković je dužan da bh. javnosti, ali i pravosuđu, odgovori na ozbiljne optužbe da je, kako on to voli reći, ‘završavao’ i ‘odrađivao’ delagata u Domu naroda PFBiH Muju Puzića i zastupnika u Skupštini BPK Nijaza Musića nudeći im pozicije i druge usluge.

S druge strane, Denisa Zvizdića, u pauzama rada na građevinskim tenderima po Sarajevu, proteklih dana očigledno muči nostalgija, jer mu se svaka izjava odnosila na SDA. Zvuči zaista nevjerovatno da neko ko je već dvije decenije na bitnim političkim funkcijama, ko je bio premijer Kantona Sarajevo, predsjedavajući Vijeća ministara, Predsjedavajući Zastupničkog doma u već dva mandata, bez imalo obraza i zadrške govori o ‘režimu’, ‘lošem sistemu’ ili ‘političkom dostojanstvu'”, zaključeno je u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Prihvati notifikacije