Magazin

SAVJET ZA RODITELJE Ovih pet igračaka su najopasnije za djecu

Irski pedijatar Nijam Linč veoma je aktivna na TikToku gdje je prati preko 50 hiljada ljudi, a ona svakodnevno informiše i edukuje pratioce o brojnim zdravstvenim tegobama sa kojim se mališanu mogu suočiti.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Nedavno je publiku oduševio i njen snimak na kome objašnjava koje su to igračke najopasnije za djecu, te koje ona nikada kao stručnjak ne bi preporučila za igru, bar dok su djeca veoma mala.

Na peto mjesto dr Linč je stavila vodene kuglice, koje su šarene, izgledaju slatko i bezazleno, ali kada se pokvase mogu da se uvećaju i do 200 puta.

Doktorka je upozorila na činjenicu da dijete lako može da proguta ovu kuglicu koja može da naraste do veličine teniske loptice, te da je bilo slučajeva gdje je djeci ovo otklanjano hirurškim putem.

Pročitajte još

Ona je savjetovala da se djeci ne kupuju ni igračke koje imaju dugmaste baterije, posebno one čije pregrade nisu dobro sakrivene ili pričvršćene. Ona navodi da su ovakve baterije veoma male i lako se gutaju, a to može da dovede do unutrašnjih opekotina crijeva u jednjaka i povreda koje bukvalno mijenjaju život.

Takođe, popularna doktorka apelovala je na roditelje da djeci ne kupuju igračke sa sitnim dijelovima poput plastičnih očiju na plišanoj igrački ili dugmićima na kaputu lutke, i savjetovala da se uvijek koristi test rolne toalet papira (one uže). Ako predmet može da prođe kroz rolnu toalet papira, onda vaš mališan lako može da ga proguta, piše Žena Blic.

Na drugo mjesto dr Linč je stavila kućne ljubimce, uz napomenu da oni ne treba da budu praznični poklon.

Ova Irkinja na listu opasnih igračaka uvrstila je i sve popularnije kvadove, odnosno male četvorotočkaše na baterije za djecu. Ona je dodala da su to snažna vozila koja mogu da dovedu do ozbiljnih povreda ako se djeca sa njih prevrnu ili naglo padnu.

Prihvati notifikacije