Politika

Sattler o misiji "Net Zero": Evropska unija će pomoći i vlastima u Sarajevu

Povodom posvećenosti Sarajevo Film Festivala misiji "Net Zero" i zajedničkom djelovanju Sarajeva i Kantona Sarajevo s istim ciljem, danas je u kinu Meeting Point održana konferencija za medije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Evropska unija je ponosni partner Sarajevo Film Festivala. Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, je rekao kako je veoma značajno da je Sarajevo dio napora za postizanje 100 klimatski neutralnih gradova što je ambiciozan cilj Evropske unije.

“Mnogo toga treba da bude urađeno kako bi se postigla klimatska neutralnost do 2030. Dostizanje nulte stope onečišćenja je veliki izazov ali moguće ga je savladati uz mnogo malih koraka. Zaštita okoliša počinje od nas, i svi možemo doprinijeti smanjenju karbonskog otiska. Drago nam je da Sarajevo Film Festival namjerava napraviti ključne promjene i još jednom se pokazati kao lider i služiti kao primjer drugima. Sarajevo Film Festival je jedan od brendova ovog grada. Evropska unija će pomoći i vlastima u Sarajevu koje će izraditi akcioni plan za prilagodbu za građenje, energiju, transport i upravljanje otpadom. EU će pomoći u identificiranju konkretnih resursa i finansijske pomoći da pomogne u toj tranziciji”, rekao je Sattler.

Na svom zvaničnom Twitter profilu Sattler je objavio kako je oduševljen i kako jedva čeka početak Sarajevo Film Festivala.

Prihvati notifikacije