Sarajevo

Sarajevska općina u 2023. godini stipendira 808 učenika i studenata

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija koje nose naziv uvaženog „Prof.dr. Huseina Kulenovića“ obezbijeđen je iznos od 712.700 KM. Na konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj/akademskoj 2022/2023. godini pristiglo je 1008 zahtjeva za stipendiranje iz budžeta Općine Centar.

FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO
FOTO: OPĆINA CENTAR SARAJEVO

U okviru raspoloživih sredstava pravo na stipendiju ostvarilo je 808 učenika i studenata i to 481 učenik i 327 studenata.

Načelnik Mandić je pozdravio sve prisutne stipendiste i čestitao im na postignutim rezultatima.

-Dobro došli u Opštinu za mlade. Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju. Ponosni smo što Opština Centar ima odlične đake i studente. U budžetu naše Opštine u ovoj godini je obezbjeđeno preko 2,2 miliona maraka za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa. Izdvojena sredstva su namijenjena isključivo vama mladima kako bi vam se osigurali bolji uslovi. Za stipendiranje učenika i studenata ove godine izdvojeno je 712.700 maraka, a u rebalansu budžeta ćemo obezbijediti dodatna sredstva kako bi svi učenici i studenti koji su ispunili uslove, a nalaze se ispod crte, dobili zasluženu stipendiju. Pored toga, podržavamo i projekte mobilnosti mladih, nadarene sportiste, istaknute mlade pojedince u raznim oblastima, zlatne i srebrne značke Univerziteta, te kroz sve pomenute aktivnosti želimo da vam uzvratimo vaš trud i zalaganje. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve što je potrebno, a možemo puno, da vas zadržimo ovdje, rekao je načelnik Mandić.

Jedna od dobitnica stipendije Općine Centar je i Mirha Beganović, studentica četvrte godine sa Internacionalnog Burch Univerziteta.

-Kroz svoje školavanje trudila sam se da dam svoj maksimum i time finansijski olakšam svojim roditeljima. Međutim, pored toga trudila sam se da nižem uspjehe i dobre ocjene zbog svoje buduće karijere. Želim da se zahvalim Općini Centar što podržava mlade jer će upravo ova stipendija pridonijeti mojoj budućnosti, rekla je Beganović.

Stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ će biti isplaćivane za period od 10 mjeseci školske/akademske 2022/2023. godine. Učenici srednjih škola će dobivati mjesečno 70 KM, dok će srednjoškolci sa prosjekom ocjena od 5,0 imati mjesečnu stipendiju od 90 KM.

Za studente je ovaj iznos 100 KM, odnosno 110 KM za studente sa prosjekom ocjena od 9,5 i više.

Učenici i studenti koji danas nisu bili u mogućnosti pristupiti potpisivanju ugovora, mogu doći radnim danima u periodu od 9 do 14 sati u prostorije Općine Centar (III sprat, kancelarija 314).

Podsjećamo da će potpisivanje ugovora sa dobitnicima stipendija za učenike i studente sa prosjekom nižim od 5,0 za srednje škole i 9,5 za fakultete, biti upriličeno 14. marta u 10 sati u velikoj sali Općine Centar.

Današnjem događaju prisustvovali su i vijećnici Samir Fazlić, Hidajet Porić, Đenan Muminović i dosadašnja vijećnica Belma Kapo.

Prihvati notifikacije