BiH

Sanela Klarić: Zaštititi prirodni fenomen i turističku atrakciju BiH – livanjske divlje konje

Livanjski divlji konji žive na planini Cincar, na visoravni Krugu. Oni su jedan od najvećih ukrasa bh. prirode i turistička atrakcija. Međutim, nerijetko su uzročnici saobraćajnih nesreća.

FOTO: FB / SANELA KLARIĆ
FOTO: FB / SANELA KLARIĆ

Zbog njihove zaštite, ali i zaštite ljudi, Sanela Klarić, delegatkinja Naše stranke u Domu naroda FBiH pokrenula je inicijativu da se obezbijede sredstva u Programu novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za zdravstvenu zaštitu i ishranu divljih konja te da se osiguraju saobraćajnica na kojima su zabilježene nesreće.

“U vrijeme oštrih i sirovih zima, kad snijeg prekrije planinske pašnjake, konji silaze na magistralne ceste kako bi lizali so koja se posipa protiv smrzavanja, a ljeti prelaze saobraćajnice u potrazi za vodom. Tako se povremeno dogodi da završe pod točkovima automobila i kamiona, istovremeno predstavljajući prijetnju i za putnike. Gotovo 50 takvih saobraćajnih nesreća zabilježeno je u posljednjih desetak godina.

Smatram da bi svima trebalo biti interesu da livanjski divlji konji budu zaštićeni. Većina promotivnog materijala o Bosni i Hercegovini imaju kadrove s ovim divnim životinjama, Njihova krda sada se mogu naći i na drugim planinama u FBiH te su posebna atrakcija kakvu je nemoguće vidjeti u bilo kojem drugom dijelu Evrope. Zato je važno naći sistemsko rješenje za njihovu zaštitu”, kaže Klarić.

Prihvati notifikacije