Svijet

SAD radi na objavljivanju snimka sudara ruskog aviona i američkog drona

Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile su da rade na uklanjanju oznake povjerljivosti s videosnimka ruskog borbenog aviona SU-27 koji presreće i sudara se s američkim dronom iznad Crnog mora koji je potom oboren, javlja Anadolija.

FOTO: PETTY OFFICER 2ND CLASS ALEXANDER KUBITZA
FOTO: PETTY OFFICER 2ND CLASS ALEXANDER KUBITZA

Pentagon je objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario u američki dron Reaper u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora, uzrokujući pad američke letjelice.

Kako je naveo Pentagon, incident se dogodio nakon što su ruski avioni SU-27 “izveli nesigurno i neprofesionalno presretanje” Reapera, uključujući posipanje goriva na dron i letenje ispred njega “na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”.

Glasnogovornik Pentagona general Patrick Ryder rekao je da je administracija Joea Bidena u procesu uklanjanja oznake povjerljivosti snimaka povezanih s padom drona, nakon što je Rusija objavila da je američki dron izveo nekontrolisan let, izgubio visinu i pao u Crno more nakon nekoliko oštrih manevara.

Rusija je u utorak demantovala da su njeni borbeni avioni imali kontakt s američkim vojnim dronom koji je srušen u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

“Ujutro 14. marta, nadzor vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zabilježio je let američke bespilotne letjelice MQ-9 prema državnoj granici Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se dodaje da su borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva poletjeli kako bi identifikovali dron koji je potom, kako se navodi, izveo nekontrolisani let, izgubio visinu i srušio se u vodu nakon nekoliko oštrih manevara.

Bijela kuća je objavila da je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan informisao američkog predsjednika Joea Bidena o ovom slučaju.

Prihvati notifikacije