Svijet

Ruski sud američku košarkašicu osudio na devet godina zatvora

Ruski sud proglasio je američku košarkašicu Brittney Griner krivom za krijumčarenje droge, rekavši da je "namjerno" donijela elektronske cigarete s uljem kanabisa u Rusiju gdje je došla kako bi se pridružila svom timu.

FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Tužitelji su ranije zatražili kaznu od devet i po godina zatvora. Maksimalna dopuštena kazna prema ruskom zakonu je deset godina.

Kanabis je u Rusiji nezakonit u medicinske i u rekreativne svrhe.

Griner je u završnoj izjavi sudu 4. avgusta rekla da nije namjeravala prekršiti zakon.

– Nisam kovala zavjeru niti planirala počiniti ovaj zločin. Nikada nisam namjeravala nikoga povrijediti, ugroziti rusko stanovništvo, prekršiti zakone – rekla je Griner.

Dodaje kako se nada da politika neće igrati ulogu u odluci suda.

Griner, zvijezda američke Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), privedena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kada su carinici u njenom prtljagu otkrili elektronske cigarete s uljem kanabisa.

Advokati dvostruke olimpijske šampionke su tokom suđenja 4. avgusta ponovili njenu tvrdnju da ona nije imala kriminalne namjere i da se ulje kanabisa našlo u torbi jer se na brzinu pakovala.

Oni su za svjedoke pozvali članove njenog ruskog kluba za koji Greiner igra van sezone u NBA ligi, koji su govorili o njenom karakteru, a priložili su pisano svjedočenje ljekara koji je košarkašici prepisao kanabis za liječenje bolova.

Takođe, rečeno je da je Griner nenamjerno u Rusiju donijela to ulje, pošto ga je koristila kao lijek dok je boravila u Arizoni, gdje je marihuana legalizovana u medicinske svrhe.

Tužilac Nikolaj Vlasenko rekao je da je košarkašica namjerno donijela kanabis u Rusiju.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je prošle sedmice da su SAD dale “značajnu ponudu” Rusiji da oslobodi američke državljane koji se nalaze u zatvoru u Rusiji, uključujući Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Neimenovani američki izvor je rekao da je Vašington spreman da razmijeni osuđenog trgovca oružjem Viktora Bouta, prenosi RSE.

Prihvati notifikacije