Svijet

Ruske majke i supruge poslale poruku Putinu: Prestanite da šaljete naše sinove i muževe na klaonicu

Grupa ruskih žena i majki pozvala je predsjednika Vladimira Putina da prestane da šalje njihove muževe i sinove “na klanje” tako što će ih prisiliti da se pridruže jurišnim grupama u Ukrajini bez adekvatne obuke ili zaliha.

FOTO: SOTAPROJECT/TELEGRAM
FOTO: SOTAPROJECT/TELEGRAM

U video snimku koji je podelio nezavisni ruski Telegram kanal SOTA, žene su rekle da su njihovi najmiliji bili „primorani da se pridruže grupama za napade“ početkom marta uprkos tome što su imali samo četiri dana obuke od mobilizacije u septembru.

Na snimku se vidi kako žene drže znak na ruskom na kojem piše „580 odvojena artiljerijska divizija“ od 11. marta 2023.

„Moj muž… se nalazi na liniji dodira sa neprijateljem“, kaže jedna žena na snimku, prenosi CNN.

„Naši mobilisani ljudi se šalju kao jaganjci na klanje da jurišaju na utvrđena područja – pet po pet, protiv 100 teško naoružanih neprijateljskih ljudi“, nastavila je ona.

„Spremni su da služe svojoj domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici. Tražimo da povučete naše momke sa linije fronta i da artiljerce obezbjedite artiljerijom i municijom“.

CNN nije mogao nezavisno da potvrdi tvrdnje grupe žena na snimku.

Ruski potez da pošalje stotine hiljada da se bore na bojnim poljima u Ukrajini izazvao je neslaganje i proteste. I podstakao mnoge Ruse – posebno mladiće – da pobjegnu iz zemlje.

„Pobjegli smo iz Rusije jer želimo da živimo“, rekao je ranije za CNN jedan čovjek, koji je tražio da ne bude identifikovan kako bi zaštitio svoje voljene. „Bojimo se da bismo mogli da budemo poslati u Ukrajinu“.

Porodice regrutovanih ruskih muškaraca kritikovale su mobilizaciju. Rekli su da je opterećena problemima kao što su disciplinski problemi i nedostatak vođstva od strane oficira srednjeg ranga. Potom, nepostojeća obuka, kao i logističke poteškoće kao što su nedovoljno uniforme, loša hrana i nedostatak medicinske pomoći i zaliha.

Prihvati notifikacije