Svijet

Ruske majke i supruge poručile Putinu: Prestani slati naše sinove i muževe na klanje

Grupa supruga i majki ruskih vojnika pozvala je predsjednika Vladimira Putina da prestane slati njihove muževe i sinove "na klanje", prisiljavajući ih da se pridruže jurišnim skupinama bez odgovarajuće obuke ili opskrbe. Snimka je objavljena na nezavisnom ruskom Telegram kanalu SOTA.

FOTO: TELEGRAM
FOTO: TELEGRAM

Žene na snimci govore kako su njihovi najmiliji bili “prisiljeni pridružiti se jurišnim grupama” početkom marta unatoč tome što su prošli samo četiri dana obuke od trenutka kad su mobilizirani. Dvije žene zajedno drže natpis na ruskom jeziku, piše CNN.

“Spremni su služiti domovini, ali ne kao jurišnici”

“Naši mobilizirani (muškarci) šalju se poput janjaca na klanje da napadnu utvrđena područja – pet po pet, protiv 100 do zuba naoružanih neprijateljskih ljudi. Spremni su služiti domovini, ali prema specijalizaciji za koju su se školovali, a ne kao jurišnici. Molimo vas da povučete naše momke s crte i date topnicima topništvo i streljivo”, govori jedna od žena.

CNN nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnje skupine žena u videu. Rusko slanje stotina hiljade građana da se bore na ratištima u Ukrajini izazvalo je neslaganje i prosvjed te potaknulo mnoge Ruse, posebno mlade muškarce, da pobjegnu iz zemlje.

“Bojimo se da bi nas mogli poslati u Ukrajinu”

“Pobjegli smo iz Rusije jer želimo živjeti. Bojimo se da bi nas mogli poslati u Ukrajinu”, rekao je ranije za CNN jedan muškarac, koji je tražio anonimnost kako bi zaštitio voljene koji su tamo ostali.

Porodice regrutovanih Rusa kritizirale su mobilizaciju, rekavši da je opterećena problemima kao što su nedostatak vodstva srednjih časnika, nepostojeća obuka, problemi s disciplinom, kao i logističke poteškoće poput nedovoljno uniformi, loše hrane i nedostatka medicinskog pribora, piše Index.

Prihvati notifikacije