Svijet

Robert Krimo optužen po sedam tačaka za ubistvo prvog stepena

Amerikanac Robert Krimo, uhapšen zbog sumnje da je sa krova pucao u građane okupljene na paradi povodom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD u čikaškom predgrađu - optužen je po sedam tačaka za ubistvo prvog stepena.

FOTO: FOX NEWS/EPA
FOTO: FOX NEWS/EPA

Erik Rajnhard, državni tužilac Ilinoisa, izjavio je da će se, ako bude proglašen krivim osumnjičeni Robert E. Krimo (21) suočiti sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Tužilac je izjavio da će tražiti da Krimo koji je uhapšen u ponedeljak pošto se predao policiji, ostane u pritvoru bez mogućnosti polaganja kaucije.

Krimo, optuženi za napad na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga legalno je kupio oružje, ispalio više od 70 metaka i obukao se u žensku odjeću da bi poslije mogao da se sakrije među okupljene građane, saopštili su u utorak lokalni zvaničnici, prenosi Glas Amerike.

Policija je saopštila da se broj žrtava povećao na sedam, pošto je jedna od hospitalizovanih žrtava preminula u bolnici. Više od 30 ljudi povrijeđeno je u pucnjavi tokom parade povodom Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga Hajlend park u ponedeljak.

Policija je saopštila da je Krimo nekoliko nedelja planirao napad i da još nije poznat motiv za nasumičnu pucnjavu u pretežno jevrejskom predgrađu, ali da nema dokaza da postoji rasni ili antisemtiski povod.

Krimo je imao prepoznatljive tetovaže na licu i nosio je žensku odjeću da bi sakrio identitet, rekao je u utorak novinarima Kris Koveli, portparol kancelarije šerifa za okrug Lejk, prenosi Tanjug.

“Uklopio se sa svima dok su bježali, kao da je i on nevini posmatrač”, rekao je Koveli. Osumnjičeni je pobegao u majčinu kuću i kasnije pozajmio njen automobil.

Za napad je koristio pušku visokog kalibra, sličnu poluautomatskoj AR-15, koju je ostavio prije nego što je pobjegao, naveli su zvaničnici. Dodali su da je sličnu pušku imao u majčinom automobilu, koji je vozio kada ga je policija uhvatila, a imao je i drugo oružje koje je svo kupljeno legalno.

Prihvati notifikacije