RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Pinokio - lažljivi dječak

Lik Pinokija dječaka od drveta osmislio je italijanski pisac Carlo Collodi u svojoj bajci pod nazivom “Avanture Pinokija”.

FOTO: FILMFORUM.ORG
FOTO: FILMFORUM.ORG

Kada je 1940. godine snimljen animirani istoimeni film u produkciji Walta Disneya, ova bajka je potpuno očarala čitav svijet. Klinci su u Pinokiju prepoznali svoju priču.

U bajci se radi o stolaru Đepetu koji je toliko vješt da od drveta uspjeva da napravi pravog dječaka. Đepeto koji nije imao djece. da se ne bi osjećao usamljeno je jednog dana izdjeljao lutka od drveta, napravio mu šešir od mekane sredine hljeba i odijelo od hartije.

Dječaka koji ima mali nosić od drveta nazvao je Pinokio. Taj nosić je čuven i po tome što ga je Đepeto napravio tako da prekomjerno poraste ukoliko dječak bude lagao. Kao i svi dječaci Pinokio je sklon avanturama. U gradu susretne par drugara, među kojima i prepredeni Lucinjol, koji ga nagovore da sa njima pođe u zemlju Igračaka. Tako započinje velika Pinokijeva avantura.

Pročitajte još

Đepeto saznaje da Pinokio laže kada god njegov nosić počne da raste. Čitava avantura se završava kada se Đepeto i Pinokio spasavaju iz utrobe džinovskog kita koji ih je progutao. “Pinokio” je bio drugi film iz studija za animaciju Walt Disneyja, poslije “Snježane i sedam patuljaka”.

Film je dobio dva Oskara za najbolju muziku, kao i za najbolju originalnu muzičku numeru “When You Wish upon a Star”. Pinokio je postao pop kulturni heroj iz svačije bajke odrastanja i neizostavni stanovnik Diznilenda, a psihološki trik sa nosem koji se izdužuje prilikom laži često parodirana formula u brojnim komičnim filmovima.

Prihvati notifikacije