Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Modesty Blaze - akciona princeza

Kada se 1963. godine u “Evening Standardu” pojavio strip sa glavnom junakinjom Modesty Blaze niko nije ni slutio da je rođena jedna od najvećih ženskih izmišljenih akcionih heroina svih vremena.

FOTO: ROBERT MCGINNIS
FOTO: ROBERT MCGINNIS

Pisac Peter O Donnell i umjetnik Jim Holdaway stvorili su prve Modesta stripove.

O Donel je svoju priču o Modesty Blaze napisao po anegdoti iz sopstvenog života. Dok je bio britanski vojnik u Iraku 1942. godine slučajno je u pustinji sreo djevojčicu koja je imala 12 godina i koja je bila porijeklom sa Balkana. Divlja djevojčica je preživljavala sama u pustinji. O toj devojčici napisao je priču. Modesty Blaze je izbjeglica iz logora Karilos u grčkoj koja po završetku drugog svjetskog rata luta Mediteranom. Obučava je mađarski naučnik Lob da postane dio tima kockarske kriminalne bande “Mreža”.

Lopovske akcije u početku izvodi sa svojim partnerom Williejem Garvinom koji je obožava i zove “Princeza”. Willieja profesionalca “Legije stranaca” je Modesty izbavila iz zatvora. Zgodna crnokosa Modesty i Willi Garvin se obogate i odluče da napuste zločinačku “Mrežu”. U Londonu dobijaju posao od Sir Geralda Tarranta, visokog funkcionera tajne službe da postanu njihovi agenti. Potom kreću nebrojene akcione avanture Modesty i Willieja Garvina, koji sjajno barataju oružjem, poznaju borilačke vještine i poznaju tajne kriminalnih grupa. Modesty vješto barata štapovima, a Willi Garvin noževima. Među njima postoji platonska ljubav.

Postoji 96. strip priča o Modesty Blaise, a snimljeno je i nekoliko filmova, među kojima je čuvena kemp verzija Josepha Loseya iz 1966. s Monicom Vitti u glavnoj ulozi. O Donnell je dao prava Quentinu Tarantinu za film “Zovem se Modesty” iz 2003. godine, koji nije imao uspjeha, pa je autor riješio da više nikome ne proda prava za korištenje lika njegove junakinje.

Posljednja zbirka priča Pitera O Donnela o Modesty Bleaise zove se “Zamka kobra” iz 1996. godine, u jednoj od njih Modesty i Willie ginu čuvajući odstupnicu jednom vozu punom izbjeglica u Africi.

Prihvati notifikacije