Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Max Payne - svojeglavi policajac

Max Payne, akcioni heroj istoimene 3D video igrice, pojavljuje se i na velikom platnu u istoimenom filmu iz studija 20th Century Fox.

FOTO: PLUGGEDIN.COM
FOTO: PLUGGEDIN.COM

Prva video igra sa tim nazivom pojavila se 2001. godine i doživjela veliki uspjeh, tako da je dvije godine kasnije uslijedio nastavak “Max Payne pad Max Paynea”. Priča o iskusnom brutalnom policajcu bila je odličan povod za film iz 2008. godine. Max je svojeglavi policajac, odlučan je u težnji da pohvata sve one koji su odgovorni za brutalno ubistvo njegove porodice.

Njegova opsesivna istraga vodi ga na košmarno putovanje kroz mračni svijjet američkog podzemlja, a kako se misterija produbljuje, Payne je prisiljen da se bori protiv neprijatelja koji prevazilaze prirodni svijet poput demonske Valkire.

Demonska Valkira sa svojim crvenim očima predstavlja važan trag koji Paynea vodi do spoznaje ko mu je ubio porodicu. Ulogu Maxa Payne tumači Mark Wahlberg, a u filmu mu se pridružuju i Mila Kunis kao Mona Sachs, a u ulozi Natashe Olga Kirilenko. Film je režirao John Moore (Prediction, Behind Enemy Lines) koji je zamislio Max Paynea kao neo-noir akcijski triler koji se klati na rubu između stvarnosti i fikcije.

Film odlikuje obilato korištenje subjektivnih kadrova, kao i “slow motion” tehnike, sličnim kao i u pucačkoj video igrici, po kojoj je nastao film.

Prihvati notifikacije