Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Lun - kralj ponoći

Mitar Milošević pod pseudonim Frederik Ashton, tvorac je serijala roto-romana „Lun, kralj ponoći“.

FOTO: STRIPOVI.COM
FOTO: STRIPOVI.COM

Napisao je sedamdeset i tri romana iz ovog serijala. Milošević je pokrenuo i „X-100“, popularnu jugoslovensku ediciju roto-romana špijunskog, akcionog, vestern, ljubavnog i naučnofantastičnog sadržaja. Romani o Lunu imali su preko deset miliona prodatih primjeraka na srpskom jeziku.

Pravo ime Luna kralja ponoći je Donald Sickert. On je radoznali genije, sa doktoratima iz fizike, hemije, biologije, ima crni pojas u karateu, džudou, tekvondou, kjoko šinkaiju. Njegova djevojka je doktor biologije. Lun juri kriminalce širom svijeta, jer je napravljen po modelu Jamesa Bonda. Sickert je dijete preobraćenog kriminalca koji je nekad radio u dilu sa opasnim momcima Brownom, Maynardom i Falconeom.

Ova trojica njegovom ocu nikad nisu oprostili što je zbog žene napustio kriminal pa su ga ubili. Malom Lunu su objasnili da su mu oca ubili policajci. Njegovi sponzori, kriminalci koje zove “Ujaci” šalju malog Luna u najbolje svjetske škole da se obrazuje. Donald se vraća mnogo godina kasnije, ali kao Lun borac za pravdu.

Lun živi u skloništu za koje niko ne zna gdje se nalazi, koristi lažna imena, a u akcijama mu pomažu devojka Jane Whittington i Samuel McPherson – Sam, bivši mornar.

Tu je još smotani novinar Artur Markinč, jedino lice iz spoljnog svijeta koje je ušlo u Lunovo skrovište i ujedno čovjek od povjerenja.

Prihvati notifikacije