Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Detektiv Hercule Poirot

Agatha Christie je 1920. objavila roman "Misteriozna afera u Stylesu", u kome se prvi put pojavljuje lik Herculea Poirota, simpatičnog detektiva sa brčićima.

FOTO: AGATHACHRISTIE.FANDOM.COM
FOTO: AGATHACHRISTIE.FANDOM.COM

Dok je Mary Clarissa Miller alijas Agatha Christie za vrijeme rata radila u jednoj vojnoj apoteci, pala joj je na pamet ideja da napiše kriminalistički roman.

Atmosfera apoteke uticala je na mladu autoricu do te mjere da je odlučila da se u njenom romanu ubistvo dogodi trovanjem.

U svojoj autobiografiji Agatha Christie navodi da je ideju za stvaranje lika Herculea Poirota dobila također iz svoje okoline.

U blizini kuće gdje je stanovala s mužem bila je belgijska kolonija, logor u koji su smještane ratne izbjeglice.

Stoga se Agatha odlučila da njen detektiv bude belgijskog porijekla, da se preziva Poirot.

Da bi mu bar imenom dala snagu nazvala ga je Hercule, jer je to u stvari bio kržljavi starčić, potpuno oprečan ustaljenom herojskom tipu detektiva.

Sva njegova snaga potiče iz “malih sivih ćelija” mozga i njegove natprosječne inteligencije.

Poirot je dendi, sa simpatičnim “francuskim izgovorom engleskog”, pomalo snob, koji voli da sjedi u udobnom naslonu svoje omiljene fotelje, pije toplu čokoladu i šmrće mirišljavu so iz burmutice.

Kao i svi veliki detektivi, on ima svog vjernog pratioca Hastingsa i sekretaricu, gospođicu Lemon.

Hastings je dugajlija fasciniran Poirotovom inteligencijom, zadužen najčešće da bude samo dijaloški sparing partner svom superiornom poslodavcu, a povremeno i osoba koja Poirotu prikuplja neophodne informacije.

Gospođica Lemon je pouzdana sekretarica, odana svom poslu i uvijek maksimalno upućena u zagonetke koje se rješavaju, mada je njena uloga u rješavanju tih zagonetki svedena na minimum.

Poirot najčešće rješava slučajeve ubistava koji se dešavaju pod neobičnim i zagonetnim okolnostima, u viktorijanskim kućama engleskog višeg sloja.

On nikada ne otkriva zločinca dok ne sklopi sve kockice mozaika.

Počinioca zločina čiji identitet Poirot otkriva tek u finalu, on obično predaje u ruke zakona lokalnoj policiji.

Prije nego što riješi slučaj, Poirot svojim briljantnim zaključivanjem mora da objasni čitaocu nešto što bi ovaj odavno morao da zna, na osnovu podataka rasutih kroz složenu radnju.

Slava detektiva Herculea Poirota raširila se širom svijeta, pošto su knjige Agathe Cristie postale pravi bestseler na svakom mjestu ove planete.

Veći broj njenih romana s Herculeom Poirotom kao glavnim likom ekranizovan je, a publika pamti Alberta Finneya, Petera Ustinova i Davida Sucheta kao najupečatljivije tumače uloge čuvenog detektiva.

Prihvati notifikacije