Qatar 2022

ISPRAVKA: Stravičan rendgen glave ne pripada fudbaleru Saudijske Arabije povrijeđenom na Svjetskom prvenstvu

FOTO: NOUSHAD THEKKAYIL/EPA
FOTO: NOUSHAD THEKKAYIL/EPA

Na portalu Bosnainfo 23.11.2022. objavljen je članak o jezivoj povredi reprezentativca Saudijske Arabije.

U originalnom tekstu je objavljen rendgenski strašne snimak povrede glave i tvrdnja da taj snimak pripada Jaseru Al Šaraniju, fudbaleru koji je povrijeđen prilikom sudara sa golmanom Saudijske Arabije Mohamedom Al Ovaisom na utakmici protiv Argentine.

No kako su utvrdile analize fekt čekera, to nije bio snimak povređenog fudbalera.

Naime, kako piše raskrinkavanje.ba, snimak nije potekao sa zvaničnog izvora, poput kluba, reprezentacije ili Al-Shahranijevog zvaničnog profila. Ne postoje nikakvi dokazi koji sliku rendgenskog snimka povezuju s njim i njegovim povredama, a takođe snimak koji je upotrebljen prikazuje lom nosa, kao i lom vilične kosti koji bi znatno otežao ili u potpunosti onemogućio govor.

No, na Twitteru je 23. novembra objavljen snimak Al-Shahranija iz bolnice u kojoj se oporavlja, na kojem priča bez ikakvih pomagala. Također, na slici iz bolnice na kojoj se Al-Shahrani smije, vide se i njegovi zubi, dok slika rendgenskog snimka prikazuje osobu kojoj su prednji zubi, kako se čini, slomljeni.

Izvinjavamo se na prenošenju snimka u tvitu koji nije bio vjerodostojan.

ostatak teksta glasio je ovako:

Na stranici Svjetskog prvenstva pojavio se i rendgenski snimak glave defanzivca Saudijske Arabije koji je po nalogu saudijskog kralja odmah transportovan u Njemačku na operaciju i liječenje.

Prihvati notifikacije