Košarka

Raza Mujanović: Čolanu sam u lice rekla ”Znaš li kad ću možda napustiti Savez? Tek kad tebe otjeram”

Razija Mujanović je u velikom intervjuu za hrvatski Index govorila o svojoj impresivnoj karijeri.

FOTO: RAZIJA MUJANOVIĆ/FACEBOOK
FOTO: RAZIJA MUJANOVIĆ/FACEBOOK

Legendarna bosanskohercegovačka košarkašica odgovarala je i na pitanja vezana za njen angažman u Košarkaškom savezu BiH.

Novinar Indexa nije mogao vjerovati šta je članica Kuće slavnih trpjela u svojoj federaciji:

Prošle godine medijski je prilično odjeknuo Vaš sukob s generalnim sekretarom Saveza Amerom Čolanom, koji Vam je, ako se dobro sjećam, pokušao narediti da kao tim menadžerica svaki dan sjedite u uredu od 8 do 16 sati. Nakon lošeg plasmana reprezentacije na SP-u u Australiji taj je sukob dodatno eskalirao. Na Vašu stranu je otvoreno stao i Jusuf Nurkić. Što se tu tačno događalo?

“Kad sam se prihvatila ovog posla, saradnja je bila korektna. Ja sam uvijek za dogovor i tražila sam disciplinu. Ekipu sam držala pod kontrolom i napravili smo fantastičan rezultat, peto mjesto na EP-u.

Tada je sve izgledalo u najboljem redu. No, prošle godine se umiješao u ekipu i razmontirao mi je sve što sam gradila tri godine.”

Pročitajte još

Jonquel Jones je bila član reprezentacije BiH koja je 2021. osvojila peto mjesto u Evropi, a iste je godine proglašena za MVP-a WNBA. Kako je došlo do toga da jedna od najboljih košarkašica svijeta pristane igrati za BiH?

“Za sve je zaslužan bio naš bivši selektor Goran Lojo. On je preko svog menadžera došao do Jones. Kad smo je prvi put pozvali, tada nije bila na nivou na kojem je sad. Jones je s Bahama, tamo košarka nije naročito razvijena, ali studirala je u Americi i tamo je igrala.

Imali smo mi i ranije neke Amerikanke, no one su bile problematične i nisu se uklopile. Lojo je tražio centra, ali u prvom redu pazio je da, osim igračkih kvaliteta, ima i kvalitetan karakter. Kad sam je prvi put vidjela, bilo mi je odmah jasno o kakvoj se igračici radi.

Mogla je sve, a najvažnije je da se jako dobro uklopila s našim curama. Na prvom treningu smo imali mali problem s ostalim igračicama, ali brzo smo to riješili.

Prva utakmica, a mi dobijemo Rusiju u Rusiji, a onda osvojimo i peto mjesto u Evropi 2021. Sve je bilo odlično, sjajno sam sarađivala sa selektorom i stručnim štabom, no tada se Čolan počeo miješati. Počeo je gurati neke svoje igračice i sve je rasturio.”

Je li Vam tada palo na pamet dati ostavku?

“Da. Tokom SP-a u Australiji Čolan i ja smo bili u velikim problemima. Sazvala sam sastanak stručnog štaba i rekla sam im da bi najbolje bilo da se vratim u BiH jer to što je on radio i kako se ponašao više nisam mogla podnijeti. Tada su me molili, preklinjali da ostanem, rekli su da će se i oni vratiti kući ako odem.

Pristala sam ostati, bilo bi ružno da napravimo cirkus kad smo već došli na turnir. Tamo smo se ozbiljno posvađali. Selektor i ja smo s njim nešto razgovarali, on nas nije želio ni saslušati. Sjedili smo u holu hotela i samo je ustao i otišao.

Rekla sam mu da se vrati, da završimo razgovor. Nije se ni okrenuo. Ustala sam i prišla sam mu: ‘Slušaj, čovječe, ja imam svoje ime i prezime. Ti ga nemaš.’ Tu smo završili. Više nismo razgovarali”.

Najbolja ste evropska košarkašica svih vremena, imali ste podršku stručnog štaba, igračica, javnosti… Ako je već došlo do trenutka kad saradnja više nije bila moguća, zašto Savez nije dao otkaz Čolanu?

“Znate kako je kod nas u BiH, tri glasa Bošnjaka, tri glasa Srba, tri glasa Hrvata. On je izlobirao kod ove dvojice Bošnjaka u Upravom odboru i nisu ga mogli smijeniti.

Ništa, kad smo se vratili nakon SP-a, s njim sam komunicirala samo službeno.

Onda je on mene počeo ucjenjivati. Naredio mi je da hitno dođem u Savez. Tu smo se posvađali zadnji put i odlučila sam napisati jedan mail svim članovima Upravnog odbora i jasno im objasniti kako stvari stoje. Insistirala sam da prisustvujem na toj sjednici i u lice sam im rekla sve. Bilo je tu puno toga što nije za medije.

S guštom sam mu u lice rekla: ”Znaš li kad ću možda napustiti Savez? Tek kad tebe otjeram.” Tako je i bilo. Koncem prošle godine istekao mu je mandat i službeno je razriješen bilo kakve dužnosti.

Na kraju se dogodilo ono što sam mu rekla da će se dogoditi: on je otišao, ja sam ostala i dat ću sve od sebe da pomognem ovim curama i ženskoj košarci u BiH”, rekla je Mujanović.

Prihvati notifikacije