Raketa Falcon Heavy u svemir ponijela satelite američke vojske

FOTO:
FOTO:

Kompanija SpaceX lansirala je Falcon Heavy, najveću operativnu raketu na svijetu, prvi put nakon lansiranja obavljenog sredinom 2019. godine.

Raketa je lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi te je u svemir ponijela satelite američke vojske koji su dio tajne misije pod nazivom USSF-44. Raketa Falcon Heavy prvi put je lansirana 2018. godine s mnogo pompe, a prvi čovjek kompanije SpaceX, Elon Musk, iskoristio je priliku da svoj automobil Tesla Roadster u svemir pošalje kao testni teret. Automobil je još u svemiru na putu oko Sunca.

Nakon testne misije, SpaceX je još dva puta poslao Falcon Heavy misije van Zemljine orbite. U jednoj je raketa ponijela telekomunikacijski satelit za kompaniju Arabsat iz Saudijske Arabije, dok su u drugoj lansirani eksperimentalni sateliti za ministarstvo odbrane SAD-a.

Nakon 2019. raketa više u SpaceX-ovim misijama nije korište, jer je bila dovoljna i a i Falcon 9, raketa koja je samo ove godine obavila gotovo 50 misija. SpaceX je uspio spustiti dva boostera rakete Falcon Heavy, dok je treći pao u okean i bit će odbačen. Razlog pada je to što nije imao dovoljno goriva da izvrši slijetanje.

Falcon Heavy je trenutno najveća operativna raketa na svijetu, ali stiže još veći i moćniji Space Launch System (SLS). Ova raketa bi trebala prvi put poletjeti ovog mjeseca u sklopu misije Artemis 1 na put oko Mjeseca. Lansiranje će biti obavljeno iz Svemirskog centra Kennedy.

Prihvati notifikacije