Fudbal

Rafael Nadal otkrio koja bi mu godina mogla biti posljednja u karijeri

Povratak Rafaela Nadala na teren u prvoj sedmici naredne sezone, bit će vijest dana – i to ne samo u tenisu. Zato kralj šljake gotovo svakodnevno daje intervjue i objašnjava da se od njega ne smiju očekivati čuda.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

“Postoji realna šansa da mi 2024. bude poslednja godina na Touru”, kaže Rafa.

“Mnogo puta sam posljednjih mjeseci pomislio da sve ovo nema smisla. Na kraju, mnogo je godina, mnogo stvari, mnogo sati rada posle kojih ne vidiš rezultate.”

Kaže da ne gubi nadu.

“Jednostavno, ne vjerujem da zaslužujem da svoju karijeru završim na konferenciji za novinare. Volio bih da je završim na drugi način. Borio sam se i zadržao iluziju da mogu da se vratim. Sa svim sumnjama, u lošim momentima, veoma lošim, ali i onim boljim.”

Riječi ohrabrenja sa svih strana mnogo mu pomažu.

“Uvjeren sam da sam cijele karijere i života pored sebe imao prave ljude, koji su mi uvijek pomagali kako treba. Mnogo mi pomaže i želja navijača da me ponovo vide na terenu. To mi mnogo znači.”

Podvlači da ni sam ne zna šta mu naredna godina donosi. Prijavljen je za prva dva turnira, u Brizbejnu i Melburnu.

“To je realnost. Nema ni najmanje sumnje da postoji realna mogućnost da se dogodine oprostim od tenisa. Postoji mogućnost i da cijela sezona traje samo jedan dan, postoji mogućnost da uopšte ne izađem na teren. To su stvari na koje trenutno nemam odgovor. Samo mogu da kažem da se vraćam da se borim, da mi je glava tamo gdje je uvijek bila.”

Jedno je sigurno, neće se predati bez borbe. Ni protiv tenisera, ni protiv svog tijela.

“Uživat ću u svakom turniru u kome budem igrao. Naravno, ne gubim nadu jer nikada ne znate šta može da se dogodi. Svako mora sebi da pruži šansu, ne treba da kaže nešto i poslije bude rob tih riječi. Vjerujem da će sve biti kako treba, ali ne mogu da kažem da će tako biti 100 posto. Na kraju mnogo sam radio da bih se vratio na teren i ako mi moje tijelo ne bude dozvolilo da se takmičim, šta da radim.”

Prihvati notifikacije