Tenis

Rafael Nadal: Na Roland Garrosu je sve bilo naopako

Čak 14 puta je Rafael Nadal osvojio Roland Garros, ali kada je na njega stigao u najtežoj situaciji, odnosno ove godine – nije imao sreće.

FOTO: EPA-EFE/CATI CLADERA
FOTO: EPA-EFE/CATI CLADERA

“Sve je bilo naopako u Parizu”, rekao je “Kralj šljake” u intervjuu za francuski “L’Equipe” kako je bilo prije tri sedmice kada je prvi put u karijeri takmičenje završio već na startu.

“Težak žrijeb u prvom kolu, Zverev je sjajan teniser, stigao je do finala. Uslovi igranja koji mi najmanje odgovaraju, pod krovom. Da bih mogao da imam šansu da pobijedim, trebalo je da Zverev igra slabije, ali on je bio u odličnoj formi. S druge strane, nisam mogao da iskoristim šanse koje su mogle da promjene tok meča.”

Kontroverza oko pripreme

Objasnio je i kontroverzu oko pripreme turnira da mu organizuje oproštaj. Amelie Mauresmo ga je čak poslije poraza pitala da li želi, ali je on odbio.

“Prvo sam prije turnira to prihvatio, ali sam onda shvatio da bi to značilo da više neću da igram, a nije bilo tako. Nisam to želio. Uostalom, ništa ne košta turnir da sačeka još jednu godinu. Ako se u međuvremenu penzionišem, doći ću tako, prenosi SC Sport.

Sada je zadovoljan što nije tako uradio, jer se osjeća sve bolje i ambicije rastu.

“Posljednjih sedmica se situacija popravlja i želim da probam još više. Ponovo otkrivam zadovoljstvo igranja tenisa. Ponovo uživam. Želim sebi da dam šansu da vidim koliko mogu. Hoću da vidim kako se osjećam poslije Olimpijskih igara pa ću odlučiti kako i šta dalje. Dugo govorim da bi ovo mogla da mi bude poslednja godina ali više nisam siguran. Niko ne zna šta će se dešavati u budućnosti”, kazao je Nadal.

Kaže da nije u idealnoj situaciji, ali nije ni tako strašno.

“Još uvijek je loše, ali ne tako loše kao u 2023. godini. Posljednje dvije godine su zaista teške, teško mi je pala povreda u Australiji. Zbog nje je moj oporavak mnogo kasnio, jer dugo nisam mogao da treniram. Na treninzima na Roland Garrosu i u meču protiv Zvereva najbolje sam se osjećao u posljednje dvije godine.”

Alcaraz je nevjerovatan

Iako nije osvojio trofej, zadovoljan je jer se vratio u Španiju.

“Alcaraz je nevjerovatan igrač, za mene je bio veliki favorit. Ima veoma raznovrsnu igru, može i da se brani, može i da napada. Ima još sjajnih tenisera ali on uvijek ima opciju više. Kada je u odličnoj formi, gotovo je nemoguće pobijediti ga.”

Nadala nećemo gledati na Wimbledonu iako je spreman jer želi da se posveti Olimpijskim igrama u Parizu.

“Pripremat ću se na turniru u Bastadu dok će drugi doći umorni u Pariz poslije Wimbledona. Alcarazu će biti mnogo teže nego meni. Znam da ako ne bude problema mogu da dostignem visok nivo u singlu ali i u dublu sa Carlosom. To je povezano. Moj cilj je da osvojim neku od medalja”, zaključio je Nadal.