Svijet

Putin donio naredbu: Ovo znači rat

Ruska ekonomija prelazi na ratne uslove! Vojne potrebe imat će prioritet. Sve kompanije koje dobiju narudžbu za potrebe rata i vojske morat će ih izvršiti, neće ih moći odbiti, odnosno morat će se obvezati da će opskrbljivati vojsku svim onim što joj treba.

FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Uvodi se i promjena u radnom zakonodavstvu te će tvrtke koje odrađuju te poslove zaposlenicima moći otkazati godišnje odmore, morat će raditi vikendima i praznicima, a predviđa se i produljenje radnog vremena, piše Jutarnji list.

Naime, donji dom ruskog parlamenta, Duma, već u prvom čitanju odobrio je dva zakona kojima se omogućava da država uvodi “specijalne mjere u ekonomiju” u vrijeme ratnih operacija izvan Rusije. Dakle, “specijalna vojna operacija” traži i “specijalne mjere u ekonomiji”, a to znači dok traje rat, ekonomija prelazi na ratne staze. Zakoni su, pišu ruski mediji, doneseni ne samo zbog “operacije” u Ukrajini, nego i zbog zapadnih sankcija.

Od prijedloga do prihvaćanja u Dumi prošlo je samo pet dana, iako se očekuje da će biti i drugo i treće čitanje (“peglanje” dopuna zakona), a na kraju ga mora odobriti Vladimir Putin od kojeg je vjerojatno sve i krenulo. Prema tim zakonima, država može uvesti i posebne mjere, kao što je radna obveza za sve zaposlenike. U Dumi priznaju da je stanje alarmantno te vojne potrebe države imaju prioritet pa će se neke grane privrede i zaposlenici u tim sektorima morati posebno organizirati. Sve će se podrediti tome da vojska bude namirena i zadovoljna. To se odnosi ne samo na državne, nego i na privatne tvrtke.

Neki mediji, čak i ruski, navode da će država zapravo u određene tvrtke moći uvoditi “ratne zakone”, a radnici će praktički biti “pod mobilizacijom”. Doduše, potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo Jurij Borisov za poslovni je moskovski list RBK pojasnio da se neće “cijela ekonomija podrediti potrebama fronta i vojske”. No, financijska sredstva i materijalno-tehničku logistiku za takve ugovore morat će, osim središnjih državnih tijela, podnijeti i sve niže lokalne administrativne uprave i samouprave.

Zanimljivo je da se zakon ne odnosi samo na Oružane snage Rusije, nego, kako prenosi agencija Interfax, i na “druge vojske, vojne formacije i tijela antiterorističkih i drugih operacija izvan područja Rusije”. Očito se pritom misli ne samo na vojsku paradržavnih tvorevina Doneck i Luhansk, nego vjerojatno i na druge privatne (Wagner), stranačke i paravojne formacije koje ratuju u Ukrajini.

Rusija se našla u teškoj situaciji, a zbog sankcija i nemogućnosti uvoza zapadne tehnologije u problemima se našla ratna industrija. I ruski mediji navode velike probleme koje ruske trupe u Ukrajini imaju s logistikom – dopremom opreme, naoružanja, ali i hrane i ostalih potrepština za vojsku.

Prihvati notifikacije