Retrovizor

Prije 60 godina umrla je Marilyn Monroe: Njena smrt i danas je misterija 

FOTO: YOTUBE/THELIST/SCREENSHOT
FOTO: YOTUBE/THELIST/SCREENSHOT

Na današnji dan prije 60 godina preminula je Marilyn Monroe, jedna od najvećih zvijezda svih vremena i zasigurno najpoznatija plavuša u historiji. 

Rođena je 1. juna 1926. godine pod imenom Norma Jeane Mortenson u sirotištu bolnice u Los Angelesu. 23. februara 1956. godine promijenila je ime u Marilyn Monroe. Bila je filmska glumica, pjevačica, model i svojevrsna ikona. Dobila je i Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji Neki to vole vruće te za najomiljeniju svjetsku glumicu. Bila je poznata po komičarskim ulogama, ali pred kraj života okrenula se ozbiljnijim ulogama.  

Za mnoge predstavlja najljepšu ženu svijeta 

Bila je i ostala oličenje holivudske ljepote i glamura, a za mnoge predstavlja najljepšu ženu svijeta. Uprkos glamuroznom životu, Marilyn je patila od depresije, što je naposljetku i uništilo. Ali, postoje brojne teorije zavjere koje tvrde da je slavna zvijezda ubijena. 

O tajnoj vezi Marilyn i bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja šuška se i danas, iako ona nije bila jedina njegova afera. U knjizi These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie, pisca Christophera Andersena, stoji da je Prva dama znala za sve suprugove afere, za ljubavnice po imenima, koje su je itekako uznemiravale, ali bila je spremna zažmiriti sve dok je suprug javno ne sramoti. 

Navodno je afera sa slavnom Marilynkom najviše uznemiravala jer je u to vrijeme prekrasna plavuša bila prava diva pa je postojala velika opasnost od toga da preljub postane veliki skandal, uništi Kennedyjevu reputaciju, ali i njen brak. 

Pronađena je mrtva u svom domu 

Ono što je poznato je da je pronađena u svom domu, koji je kupila šest mjeseci prije smrti, s telefonom u ruci i bočicom tableta za spavanje na rubu kreveta. Na posljednji pozdrav otpratili su je 8. avgusta 1962. na groblju Westwood Village Memorial Park. 

Zadnja osoba s kojom je Monroe razgovarala bio je Peter Lawford, glumac i suprug Pat Lawford, poznatije i kao sestre Roberta i Johna F. Kennedyja. Supružnici Lawford bili su bliski prijatelji slavne glumice, a u svom zadnjem telefonskom razgovoru Marilyn je rekla Peteru: “Reci Pat zbogom. Reci predsjedniku zbogom. I reci sebi zbogom jer si dobar momak.” 

“Najveći je mit to da je bila glupa” 

U djetinjstvu Marilyn nije imala priliku formalno se obrazovati te je zato kasnije u životu postala velika ljubiteljica knjiga. Legendarna plavuša u nekim je intervjuima kao omiljene izdvojila autore poput Hemingwaya, Flauberta, Camusa i Freuda, prenosi Index. 

“Najveći je mit to da je bila glupa. Drugi je da je bila krhka. Treći da nije znala glumiti. Bila je daleko od glupe iako nije bila formalno obrazovana, i na to je bila vrlo osjetljiva. Ali zaista je bila jako pametna – i vrlo jaka. Jednostavno je morala biti oboje kako bi pobijedila sistem koji je vladao holivudskim studijima 1950-ih. 

Bila je vrlo duhovita. Glupa plavuša bila je uloga – bila je glumica, zaboga! Tako dobra glumica da danas niko ne vjeruje da je bila išta drugo osim onoga kako se prikazivala na ekranu”, napisala je o njoj biografkinja Sarah Churchwell. 

Prihvati notifikacije