Retrovizor

Prije 37 godina ubijen je Ulof Palme, premijer Švedske

Švedski premijer Ulof Palme ubijen je 28. februara 1986. godine, u 59. godini a istraga o njegovom ubistvu, kao ni razlozi atentata decenijama nisu bili poznati.

FOTO: BO-AJE MELLIN/SVT
FOTO: BO-AJE MELLIN/SVT

Skoro 30 godina nakon atentata, vlasti su saopštile da je ubica Stig Engstrom, poznatiji kao “Skandia men”, koji je izvršio samoubistvo 2000. godine.

“Time se istraga oko ubistva premijera zatvara”, rekao je glavni tužilac.

Tužioci tvrde da je Engstrom ubio Palmea zbog premijerovih ljevičarskih stavova. Utvrđeno je da je lažno svjedočio o događajima poslije ubistva, a tvrdio je da je pokušao da oživi Palmea.

Palme je ubijen s leđa dok je išao kući sa suprugom Lizbet. Ranije tog dana je rekao telohraniteljima da mu obezbjeđenje nije potrebno.

Ubistvo se dogodilo u jednoj od najprometnijih ulica u Stokolmu i više desetina svjedoka reklo je policiji da su vidjeli visokog muškarca koji je ispalio nekoliko hitaca i pobjegao.

“To vam je kao da su ubili Margaret Tačer nasred Pikadili cirkusa izrešetali je mecima – a onda je ubica nestao u podzemnoj željeznici i nikad ga nisu našli”, rekao je doktor Jan Bondeson, autor knjige “Krv na snijegu: Ubistvo Ulofa Palmea

Prihvati notifikacije