Politika

Premijer Hrvatske Plenković zgrožen nastupom Izetbegovića, evo šta misli o Schmidtovoj odluci

Premijer Vlade Hrvatske rekao je da je današnja odluka Christiana Schmidta o djelimičnim izmjenama Izbornog zakona daleko ispod očekivanja.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

“Ono što vidim da je gospodin Schmidt odlučio je dotaknuti samo dio paketa. To je daleko ispod očekivanja, po mom sudu. On sada to nije učinio, vidim da je dao još nekoliko sedmica da se političari kao sami dogovore, ali ja nažalost nemam velikih očekivanja i iluzija da će se ljeti nakon 2 i pol godine dogovoriti”, rekao je.

Dodao je da u Briselu Charles Michel pokušao pokrenuti procese da smiri tenzije, ali da predstavnici “bošnjačkih stranaka” nisu thjeli postići dogovor sa HDZ-om.

“Njima odgovara status quo i izborni sistem u kojem će hrvatski narod i hrvatske stranke u BiH i dalje biti u neravnopravnom položaju i marginalizovani”, istakao je.

Kako je rekao, zgrozile su ga izjave Izetbegovića.

“Bili smo jučer u BiH i bili smo zgranuti kako se sve skupa odvijalo. Želimo da gospodin Schmidt ponovo stavi na stol ovu temu i krene u dobrom smjeru, ne obazirući se na ove bezobrazne i neprimjerene pritiske u Sarajevu”, kazao je Plenković

Prihvati notifikacije