Kultura

Predstavljena nova knjiga kroničara mostarske kulture Salke Šarića

U svojoj novoj knjizi ''Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001. - 2016. - hronologija'' Salko Šarić prikupio je dokumentarnu građu o 45 teatarskih i drugih programa realiziranih u okviru spomenutog programa mostarskog Centra za kulturu.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Salko Šarić, dramski umjetnik i kulturni radnik, 15 godina vodio je Kamernu teatarsku scenu Centra za kulturu te je u tom vremenu priredio 45 scenskih prikaza inspirirana tekstovima domaćih i stranih književnik poput Hamze Hume, Alekse Šantića, Osmana Đikića, Alije Kebe, Alme Fazil, Marka Tomaša, Mirsada Denje, Safveta-bega Bešagića, Meše Selimovića, Ive Andrića, Zuke Džumhura, Nikole Šopa i drugih.

– Meni je svaka od ovih 45 teatarskih predstava na svoj načina draga, ali posebno mjesto zauzima ona Mirsada Denje Mačka „Vjetar bez sna”. Mirsad je bio mostarski haiku pjesnik kojeg su pripadnici HVO-a ubili u rati. Mi smo ga u Mostaru posebno voljeli i taj projekt je izazvao snažne emocije kod publike – kazao je Šarić na promociji svoje nove knjige.

Jedan od promotora knjige, sveučilišni profesor Edim Šator ustvrdio je kako je svaka knjiga Salke Šarića iznimno bitna za Mostar i mostarsku kulturnu scenu.

– Malo je gradova u Bosni i Hercegovini koje imaju ovakve knjige kakve je Salko priredio, uključujući i ovu posljednju o kamernoj sceni Centra za kulturu. Ja bih rekao da je on kroničar kulturnih događanja u Mostaru i sve ono što je on bilježio u svojim knjigama iz današnje perspektive možda i ne djeluje toliko bitno, ali za stotinu godina to će biti krucijalna djela za istraživače koji budu proučavali današnji period – kazao je Šator.

Nedžad Maksumić, književnik i sveučilišni profesor, složio se s tom ocjenom.

– Ovakve knjige su rijetkost u bh. kulturnoj stvarnosti. Ova knjiga donosi dokumente, donosi istinu o jednom kulturnom naporu koji je obilježio 15-ak godina kulturnog i pozorišnog života u Mostaru. Mostar je na ovaj način pokazao da iza ljudi koji u njemu danas žive i koji vode kulturu, nešto ostaje, nešto što zaista vrijedi, nešto što je oplemenilo ljude koji su te predstave pogledali – poručio je Maksumić.

Po autorovim riječima, njegova nova knjiga vrijedna je građa za buduću teatrološku valorizaciju.

– Ako se netko u budućnosti prihvati tog posla imat će od čega početi, neće se morati mučiti po bibliotekama i arhivama. Suština cijele priče je da se na svoj ovoj građi prikupljenoj u mojim knjigama može nastaviti raditi dalje. To je gotov materijal spreman za daljnji rad, ako se netko pojavi tko će se time baviti, iako, na žalost, ja nisam primijetio bilo kakvo zanimanje za kulturnu baštinu grada na profesionalnoj razini – zaključio je Šarić.

Promocija knjige ”Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001. – 2016. – hronologija” održana je u okviru manifestacije Mostarsko ljeto 2022.

Prihvati notifikacije