BiH

Predstavljena knjiga 'Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama', autora Ibrahima Bećirovića

Knjiga „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“, autora Ibrahima Bećirovića, predstavljena je u utorak u Sarajevu u organizaciji Pokreta „Majke enklava Srebrenice i Žepe“ i JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“.

FOTO: ALMIR RAZIĆ
FOTO: ALMIR RAZIĆ

Riječ je o štivu koje se temelji na sudski utvrđenim činjenicama, objektivnim dokazima i dokumentima, svjedočeći o razmjerama zločina koji su počinjeni u i oko Srebrenice, “zaštićene zone UN-a“.

O knjizi, koja svjedoči o teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, sistematskoj kampanji etničkog čišćenja i brutalnim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995.), a što je kulminiralo genocidom u Srebrenici u julu 1995. godine, govorili su promotori – prof. dr. Emir Suljagić, prof. dr. Alija Kožljak i prof. dr. Selmo Cikotić, kao i autor Ibrahim Bećirović.

Kako je istaknuto, temeljna poruka ove knjige jeste da zločin genocida nije slučajno počinjen, nego da je planiran već od početka 1992. godine, odnosno od održavanja prvih paraskupština tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, ocijenjeno je kako informacije koje knjiga sadrži nedvojbeno vode ka utvrđivanju istine o hronologiji i dinamici ratnih dešavanja u BiH, a nasuprot pokušajima relativiziranja istine i negiranja genocida, odnosno revizije sudski utvrđenih činjenica.

Knjiga se, kako je rečeno, može čitati i kao svojevrsno upozorenje/pouka da se sudbina naroda ne smije prepustiti na milost i nemilost drugima, te da je epilog takve orijentacije u pravilu bio ponavljanje zločina genocida u historijskom kontinuumu.

Inače, knjiga „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ nastala je na bazi činjenica/informacija iz devet pravosnažnih presuda Haškog tribunala (ICTY), jedne pravosnažne presude Suda Bosne i Hercegovine, kojima je presuđeno sedamnaestorici najodgovornijih političkih i vojnih lidera RS-a.

Radi se o presudama koje nedvosmisleno i van razumne sumnje dokazuju način na koji su akteri dešavanja u i oko Srebrenice počinili zločin genocida.

Na 310 stranica, u pet poglavlja, knjiga predstavlja hronologiju dešavanja koja su prethodila genocidu u Srebrenici, kao i posljedice tog zločina.

Autor knjige Ibrahim Bećirović, koji je preživio genocid u Srebrenici, kroz prizmu sudskih presuda i utvrđenih činjenica, govori, između ostalog, i o detaljima operacije vojske i policije RS-a “Krivaja-95“ iz jula 1995. godine.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživanja provedenog upravo analizom sadržaja više pravosnažnih presuda ICTY-a i Suda Bosne i Hercegovine, uključujući i brojne dokumente, relevantne za razumijevanje okolnosti i uvjeta u kojima su počinjeni najteži ratni zločini, uključujući i zločin genocida nad stanovništvom “zaštićene zone UN-a“.

Prihvati notifikacije