Kultura

Predfestivalska projekcija radne verzije filma o Emeriku Blumu autorice Jasmile Žbanić

Sarajevo Film Festival će dan prije svečanog otvorenja Festivala u četvrtak, 11. augusta u Ljetnom kinu Coca-Cola, upriličiti specijalnu predfestivalsku projekciju radne verzije filma o Emeriku Blumu autorice Jasmile Žbanić.

FOTO: SFF
FOTO: SFF

Jasmila Žbanić i produkcija Deblokada tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva.

Odlučili su se za projekciju filma koji nije u potpunosti završen, kako bi građanima Sarajeva pokazali šta su do sada našli i kako bi građani mogli pomoći završetku filma. Ovo je unikatan proces gdje u stvaranju filma mogu učestvovati svi građani, saopćeno je iz press službe SFF-a.

Emerik Blum je u ratom razrušenoj Bosni i Hercegovini od malog biroa s nekoliko zaposlenih napravio uspješnu svjetsku firmu Energoinvest koja je vodila Bosnu i Hercegovinu i cijelu Jugoslaviju naprijed, u danas nezamislive, uspjehe i prosperitet. U Energoinvestu su zaposleni koristili kompjutere već 70-ih godina, email komunikaciju 80-ih, proizvodili su u svojim fabrikama i izvozili na sve kontinente. Svaki radnik od firme je dobijao stan i besplatan godišnji odmor. Kako je to bilo moguće? I da li su građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum? – pitanja su koja postavlja Jasmila Žbanić.

Ulaz na projekciju je besplatan, a besplatne ulaznice će biti dostupne od 1. augusta online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

Sarajevo Film Festival, njegovo 28. izdanje, bit će održan od 12. do 19. augusta.

Prihvati notifikacije