BiH

Vijeće Evrope se oglasilo o pritiscima na Nikolu Moraču

Vijeće Evrope se oglasilo na dijelu svoje stranice posvećenom pravima medija o pritiscima na novinara "Euroblica" i "Srpskainfo" Nikolu Moraču, kojem je policija po nalogu tužioca oduzela telefon kada je odbio da otkrije izvor za priču koju je objavio.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Na stranici ove organizacije jutros je objavljeno da je policija 24. februara ispitivala novinara crne hronike Moraču zbog sumnje na povredu tajnosti postupka.

– Prethodnog dana Morača je objavio tekst na srpskom jeziku u medijima “Euroblic” i “Srpskainfo” navodeći da su lokalne vlasti propustile da uhapse osumnjičenog u istrazi o silovanju 18-godišnje djevojke. Narednog dana policija je takođe ispitivala Sinišu Trkulju i Borisa Lakića, glavnog urednika i urednika “Srpskainfo”, kao i Nebojšu Tomaševića, novinara Glasa Srpske, koji je objavio siže Moračinog članka – naglašeno je, prenosi Srpskainfo.

Tražila ga policija

Vijeće Evrope navodi da je na skupu podrške, Morača izjavio da je naveče 24. februara dobio vijest da ga je policija tražila prethodnog dana u “Euroblicu” i “Srpskainfo”.

– Novinar je odmah pozvao advokata i obojica su otišli u policijsku stanicu u Banjaluci, gdje su ga policijski službenici i tužioci podvrgli ispitivanju koje je trajalo tri sata o njegovom pisanju i kako je znao inicijale osumnjičenog. Morača je odbio da otkrije svoje izvore i da preda telefon, čak i kada mu je rečeno da ako ne otkrije izvor, da će biti smatran svjedokom prema članu 337 Krivičnog zakonika. Nakon toga su ga proglasili osumnjičenim i oduzeli su mu telefon bez sudskog naloga – naglašeno je.

Pročitajte još

Pojašnjeno je da su Morača, Trkulja i Lakić i dalje u statusu osumnjičenika, i da bi mogli dobiti do godinu dana zatvora ako budu optuženi i osuđeni za ovo djelo.

Branili članak

Dalje je naglašeno da je Morača naglasio da je njegova novinarska dužnost da izvještava da nadležni tužioci nisu izdali nalog za hapšenje osumnjičenog u istrazi o silovanju, pišu Nezavisne.

– Urednici “Euroblica” i “Srpskainfo” su istragu nazvali otvorenim pritiskom na Moračinu redakciju i novinarsku profesiju, i branili su Moračin članak. Rekli su da su voljni da ga uklone dok traje istraga. Udruženje “BH Novinari” je osudilo istragu o navodnoj istrazi o povredi tajnosti postupka – naglašeno je, uz pojašnjenje da je Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH Novinari naglasila da je ovo primjer institucionalnog pritiska na novinara, kao i nedozvoljene prijetnje njegovim pravima na slobodno izražavanje.

Prihvati notifikacije