Fudbal

Povodom navoda o namještenom svjetskom prvenstvu oglasila se FIFA

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je objavila kako na Svjetskom prvenstvu u Kataru nisu pronađene naznake “manipulacija” ili nepravilnosti na utakmicama.

FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA
FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Radna grupa FIFA-e za integritet je pažljivo analizirala 64 utakmice odigrane na SP-u.

FIFA: Analizirana tržišta klađenja

Pritom nije identificiran niti jedan sumnjivi slučaj, objavila je krovna nogometna organizacija.

Analizirana su legalna tržišta klađenja, provedene su brojne istrage u više jurisdikcija. Proveden je nadzor na mjestima takmičenja kako bi se spriječio bilo kakav pokušaj manipulacija rezultata utakmica.

Međunarodna nogometna federacija je navela kako će nastaviti raditi s članovima Radne grupe za integritet u cilju zaštite budućih turnira, počevši od Svjetskog prvenstva nogometašica.

Razvijati strategije

Također će nastaviti razvijati svoje strategije s konfederacijama, članicama i drugim sudionicima u borbi protiv manipulacije utakmicama, prenosi HRT.

Turnir je završen trijumfom Argentine koja je po treći put postala svjetski prvak. Argentinci su u nedjelju u finalu poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedili Francusku.

Inače, Katar je ugostio više od 1,4 miliona posjetilaca iz cijelog svijeta tokom Mundijala, prenosi Anadolu Agency.

Državna novinska agencija QNA objavila je da je kumulativna posjećenost dostigla broj od 3,4 miliona tokom utakmica Svjetskog prvenstva. Prosječna posjeta bila je 53.000 navijača po utakmici.

“Ovo je bilo nevjerovatno izdanje FIFA Svjetskog prvenstva. Ono koje će postaviti mjerilo za buduće domaćine mega događaja”, rekao je Hassan Al Thawadi, generalni sekretar Vrhovnog komiteta za isporuku i naslijeđe i predsjedavajući Organizacionog komitetea FIFA Svjetskog prvenstva “Katar 2022“.

Dodao je da je turnir pružio platformu za kulturnu razmjenu na nivou koji nije viđen u historiji.