Svijet

Potvrdio Biden: Ukrajina neće dobiti borbene avione F-16 od SAD

Joe Biden se ove sedmice u Kijevu sastao s Ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskom. Tokom posjete Kijevu, američki predsjednik obečao je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini.

FOTO: EPA-EFE/JAPAN'S DEFENSE MINISTRY
FOTO: EPA-EFE/JAPAN'S DEFENSE MINISTRY

Američki predsjednik Joe Biden isključio je mogućnost skorijeg slanja borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, prenosi Anadolija.

Gostujući na američkoj televiziji ABC, Biden je isključio opciju slanja borbenih aviona u Ukrajinu, uprkos tome što je predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski nekoliko puta uputio zahtjeve Zapadu za njihovim slanjem.

“Vidite, mi mu (ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, op. a.) šaljemo ono što naša iskusna vojska misli da mu je sada potrebno. Njemu su potrebni tenkovi, potrebna mu je artiljerija, potrebna mu je protivvazdušna odbrana, uključujući još jedan HIMARS”, rekao je Biden.

Upitan o potencijalnom slanju borbenih aviona F-16 Ukrajini, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u četvrtak da “F-16 nije pitanje kratkoročne borbe, već dugoročne odbrane Ukrajine.”

Biden se ove sedmice u Kijevu sastao s Ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskom. Tokom posjete Kijevu, američki predsjednik obečao je dodatnu vojnu pomoć Ukrajini.

Prihvati notifikacije