Ostalo

Potpisan najveći ugovor u historiji sporta. Japancu 700 miliona dolara

Japanac je jedan od najneobičnijih igrača u historiji bejzbola kakav nije viđen još od Babea Rutha.

FOTO: EPA/ALLISON DINNER
FOTO: EPA/ALLISON DINNER

Igrač bejzbola Shohei Ohtani postao je najplaćeniji sportista u historiji sporta. Fantastični 29-godišnji Japanac potpisao je ugovor s Los Angeles Dodgersima koji su se obvezali platiti mu 700 miliona dolara u sljedećih deset godina čime je za više od 50 posto nadmašio 426 miliona dolara plate koliko je bilo zagarantovano Mikeu Troutu u Angelsima.

Detalji ugovora nisu poznati, ali se zna da Ohtaniju neće biti plaćeno 70 miliona dolara godišnje nego znatno manje kako bi Dodgersima ostalo prostora unutar salary capa za dovođenje još nekih igrača.

U prijevodu, Dodgersi će Ohtanija plaćati puno duže od 2033. godine do kad je potpisao ugovor.

Japanac je jedan od najneobičnijih igrača u historiji bejzbola kakav nije viđen još od Babea Rutha.

Naime, ima elitne i udaračke i bacačke statistike što se viđa otprilike jednom u stotinu godina. Za razliku od Rutha, Ohtani ima sjajne brojke već godinama dok je legendarni Ruth to uspio u tek par sezona.

Osim godišnje plate, Ohtani je lani zaradio 40 miliona dolara od sponzorskih ugovora s nizom kompanija u SAD-u i u rodnom Japanu gdje je također megazvijezda.

Analitičari predviđaju da će u Dodgersima, koji su globalno puno poznatiji brend, ukupno zarađivati više od 100 miliona dolara godišnje.

Ohtani je tako prestigao i Lionela Messija koji je u Barceloni zaradio 673 miliona dolara. Cristiano Ronaldo u Al Nassru ima 200 miliona dolara godišnje plaće, ali ugovor samo na dvije godine pa neće moći prestići Ohtanija.