Ekonomija

Poslovna klima u evrozoni se pogošala iznad očekivanja

Poslovna klima u evrozoni se pogoršala daleko više nego što se čekivalo, pokazuju današnji podaci, pri čemu je optimizam pao u svim sektorima, a povjerenje potrošača je splasnulo na rekordno nizak nivo uslijed rata u Ukrajini i razbuktale inflacije.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Evropska komisija je objavila da je njen indeks ekonomskog raspoloženja pao na 99 poena u julu sa 103,5 poena u junu.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters u prosjeku su očekivali pad poslovnog raspoloženja na 102 boda.

Indikator poslovnog sentimena u industriji se prepolovio, spustivši se na 3,5 poena ovog mjeseca sa 7,0 bodova u junu, dok su ekonomisti predviđali da će iznositi 6,0 poena.

Optimizam u industriji usluga, u sektoru koji generiše više od dvije trećine bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone, potonuo je na 10,7 bodova sa junskog nivoa od 14,1 poena, naspram očekivanja da će iznositi 13,5 poena.

Raspoloženje među potrošačima se takođe pogoršalo na minus 27 poena sa minus junskih 23,8 poena, na rekordno najniži nivo od kada je počelo da se radi ovo mjerenje 2000. godine.

Inflatorn očekivanja potrošaca za 12 meseci unaprijed su porasla na 42,8 bodova sa 42,6 poena u junu. Očekivanja o rastu prodajnih cijena u industriji su se, međutim, smanjila na 45,1 poen sa 50,1 poena u junu.

Prihvati notifikacije