Svijet

Poruka iz Moskve: Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud u Hagu

Moskva je saopštila da ne priznaje jurisdikciju međunarodnog krivičnog suda u Hagu, nakon izvještaja da se očekuje da će sud tražiti prve naloge za hapšenje ruskih pojedinaca zbog rata u Ukrajini, navodi Guardian.

FOTO: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI / EPA
FOTO: SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLI / EPA

Ne priznajemo ovaj sud; ne priznajemo njegovu nadležnost”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov novinarima jutros.

New York Times i Reuters izvijestili su jučer da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) službeno otvoriti dva slučaja ratnih zločina i izdati naloge za hapšenje nekoliko Rusa za koje se smatra da su odgovorni za masovnu otmicu ukrajinske djece i napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Ako se to desi, to će biti prvi put da su izdati nalozi MKS-a u vezi s invazijom na Ukrajinu.

Kako navodi Guardian, izvještaji o nalozima za hapšenje stižu nešto više od godinu dana nakon što je tužilac Karim Khan otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu u Ukrajini. U proteklih 12 mjeseci, tri puta je putovao u zemlju i posjetio mjesta navodnih ratnih zločina.

Rusija poriče da je namjerno nanosila štetu civilima, ali ministarstvo odbrane te zemlje tvrdi da je gađalo ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Rusija je 2000. godine potpisala Rimski statut, kojim se upravlja MKS, ali nikada nije ratifikovala sporazum. Zvanično je uskratila svoj potpis na osnivačkom statutu MKS-a 2016. godine, dan nakon što je sud objavio izvještaj u kojem je ruska aneksija Krima klasifikovana kao okupacija.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine je Kremlj prekinuo veze sa nekoliko istaknutih međunarodnih organizacija, produbljujući izolaciju zemlje od zapada.

U martu prošle godine je Rusija napustila Vijeće Evrope, vodeću organizaciju za ljudska prava na kontinentu.

Moskva se također povlači sa Međunarodne svemirske stanice nakon 2024. godine i zaprijetila je povlačenjem iz Svjetske trgovinske organizacije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Prihvati notifikacije