Ekonomija

Porasli indeksi na evropskim berzama: Korekcija cijena dionica urodila plodom

Na evropskim berzama jutros su berzovni indeksi snažno porasli, što se ponajviše zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon jučerašnjeg oštrog pada.

STOXX 600, indeks vodećih evropskih dionica, bio je u 9:30 u plusu 1.4 posto, nakon što je jučer pao 2.1 posto.

Pritom je londonski FTSE ojačao 2.12 posto, na 7176 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1.82 posto, na 12.622 boda, a pariški CAC 2.19 posto, na 5921 bod.

A na azijskim su berzama cijene dionica pale pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9:30 bio u minusu 1.1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi indeks Nikkei pao 1.2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji skliznule između 0.5 i 2.1 posto.Evrozona pred recesijom?

Azijske ulagače zabrinjava situacija u evrozoni, nakon što su jučerašnji podaci pokazali da se rast gospodarstva evrozone osjetno usporava.

S druge strane, zbog sankcija Zapada Rusiji, glavnom dobavljaču plina u Evropi, snažno rastu cijene tog energenta.

To potiče inflaciju, koja se u evrozoni kreće na rekordnim razinama, iznad 8.5 posto, što bi moglo navesti Evropsku središnju banku (ECB) na agresivnije povećanje kamata nego što se najavljivalo.

Zbog toga evrozoni prijeti recesija pa je kurs eura prema dolaru sinoć pao na najnižu razinu u 20 godina.

„Sve su glasniji bubnjevi koji upozoravaju na rizik od recesije. Trenutno je najbolja strategija odbrana, defanziva jer u recesiji svakakve stvari mogu ispasti iz ormara”, kaže Jason Teh, direktor u kompaniji Vertium Asset Management.

Ništa bolja situacija nije ni u Britaniji. Tim više što je tamošnja vlada u velikim problemima nakon ostavke ministara financija i zdravstva.

„Britanija je u opasnosti da će iduće godine imati najsporiji rast među svim razvijenim ekonomijama u svijetu, i to s visokom inflacijom te najvećim deficitom u platnoj bilanci”, pišu analitičari banke Societe Generale u osvrtu na situaciju na tržištima.Nestabilnost Wall Streeta

Azijske ulagače uznemirila je i jučerašnja nestabilnost na Wall Streetu. Doduše, indeks S&P 500 završio je u blagom plusu, no u prvom dijelu trgovanja bio je u minusu i više od 2 posto, a kasniji oporavak baš i ne ulijeva povjerenje.

Posljedica je to strahovanja ulagača od recesije jer zbog visoke inflacije američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope.

U prvom je tromjesečju američko gospodarstvo palo na kvartalnoj razini, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nisu sjajni.

U julu se očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa. U srijedu će u fokusu ulagača biti objava zapisnika s posljednje sjednice Feda na kojoj je središnja banka povećala ključne kamate za 0.75 postotnih bodova.

Na tržištu se očekuje da će i u julu Fed povećati kamate za 0.75 postotnih bodova, s obzirom na to da se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

A nazire li se popuštanje inflacije, mogao bi u petak pokazati izvještaj o zapošljavanju i dnevnicama u SAD-u u junu.

Prihvati notifikacije