BiH

Poljoprivrednici u Federaciji pozvali kantonalne vlasti da im pomognu

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH poziva kantonalne vlasti da se uključe u rješavanje problema s kojima se suočava poljoprivreda u Bosni i Hercegovini. 

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

“Podsjećamo da su kantonima prije nekoliko sedmica uplaćena sredstva s federalnog nivoa u iznosu od 200 miliona KM. Smatramo da bi dio ovog iznosa trebao biti usmjeren u pomoć poljoprivrednicima, konkretno u podršku jesenskoj sjetvi.

Naš položaj je ove godine posebno težak, uzimajući u obzir enormni rast cijena mineralnih đubriva i drugih troškova proizvodnje, a dodatno su ga pogoršale dugotrajne suše. Već duže vrijeme apeliramo na sve nivoe vlasti da pronađu dodatna sredstva za poljoprivredu kako bi se BiH na vrijeme pripremila za zimu i kako bi se – barem donekle – ublažio neminovni rast cijena hrane. Također, podrška domaćim proizvođačima je put da se smanji ovisnost naše zemlje od uvozne robe, što bi svakako trebao biti strateški cilj svih institucija.

Smatramo da su kantoni, kao nosioci brojnih nadležnosti u oblasti poljoprivrede, dužni da preuzmu svoj dio odgovornosti i da dio novca dobivenog s federalnog nivoa odvoje za pomoć poljoprivrednicima”, saopćili su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Prihvati notifikacije