Tenis

Pod istragom 375 mečeva i 181 teniser

Svijet tenisa potresa novi skandal vezan za namještanje mečeva. Kako navodi francuski L'Equipe nadležna tijela istražuju 375 mečeva odigranih između februara 2014. i juna 2018. godine, a ti mečevi povezani su sa 181 teniserom.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Glavni čovjek operacije navodno je 32-godišnji Gregor Sargasian, poznat kao Master, kriminalac povezan sa armenskom mafijom. On se tereti da je podmićivao tenisere i namještao mečeve.

Većinom se tu radilo o mečevima tenisera koji su bili ispod 200. mesta na ATP listi, odnosno onih koji su zarađivali daleko manje od asova koji su u svjetskom vrhu.

Spomenuti Armenac je već odslužio osam mjeseci zatvora pošto je uhapšen pod ovim optužbama, a bio je prisutan i na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji. Francuski igrači Mike Lescoor i Gilles Okala, teniseri za koje je već potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, suspendovani su od decembra prošle godine.

U javnost su izašle i tarife za namještanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobijali 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobijali bi po 2000 eura, a najviše se dijelilo oko 3000 eura. Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona eura u periodu od dvije godine.

Prihvati notifikacije