Region

Počela plenarna sjednica samita zapadnog Balkana u Tirani

U glavnom gradu Albanije, Tirani, danas je počela plenarna sjednica kojoj prisustvuju najviši čelnici Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Nakon tradicionalnog albanskog plesnog performansa, izvedbe klasične muzike i performansa uz hip-hop muziku, zvaničnici su se povukli na radni ručak na kojem će glavne teme rasprave biti zajedništvo u pogledu ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana te jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na inostrano uplitanje, suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije te borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva, na marginama sastanka bit će upriličen niz bilateralnih sastanaka Cvijanović s dužnosnicima EU i liderima zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU, naglašeno je iz Evropske unije.

Na sastanak na vrhu pozvani su predstavnici svih 27 država članica Evropske unije i partneri sa zapadnog Balkana, a predviđeno je da čelnici raspravljaju o saradnji s obzirom na zajedničke izazove koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

Prihvati notifikacije