Politika

Papić: Problem OHR-a je komunikacija s javnošću, neko bi trebao nešto da objasni

Analitičar Žarko Papić komentarisao je blokade Federacije BiH, izmjene Izbornog zakona, kao i djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta u Dnevniku 3 Federalne televizije.

FOTO: SCREENSHOT/FEDERALNA.BA
FOTO: SCREENSHOT/FEDERALNA.BA

Papić smatra da čelnici Federacije nisu kolektivno odgovorni za blokadu Ustavnog suda i nepopunjavanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

– Najveća i jedina odgovornost je na predsjedniku Marinku Čavari. Zbog toga su ga i sankcionisale Sjedinjene Američke Države. A zašto se Schmidt obraća svima njima, ne znam – rekao je Papić.

On je dodao kako je jedan od osnovnih problema OHR-a taj nedostatak, odnosno odsustvo komunikacije sa javnošću u Bosni i Hercegovini.

– Neko bi trebao nešto da objasni. Međutim, objašnjenja nema. Imaju jako nervozne reakcije. Ne vjerujem da je konačna namjera bila da se izjednači odgovornost. Vjerovatno će tehničko objašnjenje biti da su oni sve troje institucija pa se formalno mora tako obraćati – rekao je Papić.

Ističe da je jasno ko koči stvari.

– To nije apstraktna blokada, ugrožen je vrh pravosudnog sistema. Moguć je ustavni spor između nekog kantona i Federacije. Nema Ustavnog suda koji bi mogao da odgovori na taj zahtjev. Čavara je definitivno odgovoran. Ali to je detalj u ovome što je naša predizborna, sve oštrija atmosfera, koja je na momente postala histerična – kazao je Papić.

Analitičar je upozorio i na probleme ozbiljne probleme građana BiH na koje više niko i ne vodi računa.

– Svi smo se fiksirali na Izborni zakon, koji je važan, ali hoćemo li, dok se ne riješi Izborni zakon, umrijeti od gladi – upitao je Papić u Dnevniku 3 Federalne televizije.

Podsjetimo, Schmidt je u ponedjeljak uputio pismo predsjedniku Federacije Marinku Čavari, potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH, koje je pozvao da imenuju sudije Ustavnog suda FBiH.

Prihvati notifikacije