Magazin

Ovo su simptomi predoziranja vitaminom D: Pažljivo uzimanje suplemenata od izuzetne važnosti

Nedavno je objavljeno kako se jedan čovjek predozirao vitaminom D, zbog čega je završio u bolnici tri mjeseca, a vijest o tome zapanjila je javnost.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

U ovom trenutku, prilično je poznato da je jedan značajan izvor vitamina D sunce. Da budemo precizniji, istraživači predlažu da se ljudi izlože izravnoj sunčevoj svjetlosti u trajanju između 5 i 30 minuta, najmanje dvaput sedmično. Iako postoje neki prehrambeni izvori vitamina D na koje se možete osloniti, poput lososa, jaja, nekih gljiva i obogaćenih mliječnih proizvoda, sunce je moćan i široko dostupan izvor za izlaganje vitaminu D, koji učinkovito stimulira njegovu sintetizaciju i oslobađanje u tijelu.

Za prehrambene izvore vitamina D preporučeni dnevni unos (RDA), prema Nacionalnim institutima za zdravlje, 600 je međunarodnih jedinica (IU) za odrasle do 70 godina i 800 IU za odrasle starije od 70 godina.

Vitamin D je povezan s unosom kalcija, koji pomaže u izgradnji koštanog tkiva. S obzirom na to da se gustoća kostiju počinje razgrađivati nakon 50. godine, odabir hrane bogate kalcijem i unos dovoljne količine vitamina D (koji se pretvara u kalcij u jetri) ključni su za jačanje kostiju i sprječavaju probleme sa zdravljem kostiju.

Nedavno je muškarac srednjih godina bio hospitaliziran na tri mjeseca nakon što je doživio povraćanje, mučninu, bolove u trbuhu, grčeve u nogama, tinitus, suhoću usta, povećanu žeđ, proljev i gubitak težine od 12 kilograma. Sve navedeno bilo je rezultat predoziranja suplementima vitamina D. Pacijent je uzimao 150.000 IU umjesto propisanih dnevnih potreba, prema Medical News Todayu.

Za većinu osoba u dobi od devet godina i više prihvatljiva gornja granica unosa vitamina D je 4000 IU.

Iako je toksičnost vitamina D rijetka, može se dogoditi ako mu je tijelo previše izloženo putem suplementacije. Toksičnost vitamina D ne može se dogoditi izlaganjem suncu jer tijelo radi na reguliranju njegove proizvodnje, a unos vitamina D putem hrane sam po sebi može često biti manjkav. Suplementi su najvjerovatniji uzrok bilo kakve toksičnosti vitamina D koju pojedinac može doživjeti.

Dugotrajna toksičnost vitamina D uzrokuje povišene razine kalcija u krvi. Visoke razine kalcija mogu dovesti do oštećenja tkiva i krvnih žila, kao i do nekih od spomenutih simptoma – mučnine, slabosti, povraćanja i učestalog mokrenja.

Prihvati notifikacije