Region

Ova pravila morate znati ukoliko putujete u EU

Zbog velikog interesovanja o pravilima ulaska trećih zemalja u Evropsku uniju, izdate su preporuke o načinu putovanja i nadzora na granicama.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Carinska uprava Republike Hrvatske objavila je informacije za putnike u kojima su pojašnjena carinska pravila, ograničenja i oslobađanja koja se primjenjuju prilikom provođenja mjera carinskog nadzora na hrvatskim, odnosno evropskim granicama.

Izdate preporuke tiču se oslobađanja, odnosno ograničenja od carine, PDV-a i drugih poreza, prijenosa gotovine preko granice, kućnih ljubimaca i povrata PDV-a.

FOTO:
FOTO:

Kada putujete u Hrvatsku, ili općenito Evropsku uniju, iz trećih zemalja, u svom ličnom prtljažniku možete unijeti robu koju ste kupili – ili na drugi način pribavili – u granicama sljedećih vrijednosti:

– Do 300 eura u cestovnom i željezničkom saobraćaju;– 430 eura u zračnom i pomorskom prometu;– 150 eura za djecu od 15 godina, bez obzira na vrstu prometa.

Također, količinski je ograničen i unos cigareta i alkoholnih pića.

Roba koju unosite sa sobom, a čija vrijednost prevazilazi ograničenja, mora se prijaviti carini podnošenjem usmene deklaracije.

Na osnovu preporuka koje je odredila Evropska unija, dopušten je unos do pet kućnih ljubimaca uz obaveznu prijavu carinskom službeniku i ispunjavanje određenih uslova (veterinarski pregled, vakcinacija i sl.)

Na osnovu preporuka EU, putnicima iz trećih zemalja nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, kao ni mlijeka niti mlječnih proizvoda.

FOTO:
FOTO:

Hranu za dojenčad i kućne ljubimce dopušteno je unijeti, količine do 2 kg.

Sve životinjske i biljne proizvode koje putnici nose u svom prtljažniku, moraju se prijaviti carinskim službenicima. Ukoliko dođe do prekoračenja količinskog ograničenja ili putnici ne prijave unos, carinar ih može oduzeti i uništiti.

Prihvati notifikacije