Magazin

Ova namirnica je ubica holesterola, a popravlja i imuni sistem

Kiseli kupus je namirnica koja se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Kiseli kupus obiluje vitaminom C, koji je važan antioksidans, a također sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirinicama životinjskog porijekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Prirodan je izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imuno sistem. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvijek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Pročitajte još

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.

Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, pa se preporučuje tokom dijeta. Također je dobar i za malokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom. Osobama koje pate od visokog pritiska savjetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentisani kupus pun natrijuma, piše Zadovoljna.rs pozivajući se na Lepa i srećna.