Magazin

Ova epizoda Teletubbies bila je toliko strašna da je odmah zabranjena

Epizoda naziva "Lav i medvjed" emitovana je 1997. i proglašena "previše strašnom" za publiku kojoj je namijenjena, odnosno djecu u dobi od jedne do četiri godina.

FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/HORROR4KIDS
FOTO: SCREENSHOT/TWITTER/HORROR4KIDS

Čitavegeneracije djece odrasle su gledajući kultne Teletubbiese. Tinky-Winky, Dipsy, Laa Laa, Po i beba sunce likovi su koje je teško zaboraviti, baš kao i jednu jezivu scenu iz 1997. koja je toliko razbjesnila roditelje da je BBC zabranio emitovanje te epizode.

Epizoda naziva “Lav i medvjed” emitovana je 1997. i proglašena “previše strašnom” za publiku kojoj je namijenjena, odnosno djecu u dobi od jedne do četiri godina. Za sve je “kriv” jedan lik koji se pojavio u epizodi.

Na početku scene pojavljuje se lav s uznemirujuće izbuljenim očima koji riče dok se vozi na kolima preko livade. Na scenu tada dolazi medvjed vičući “Buuu!” čudnom lavu.

“Ja sam strašni lav i tražim medvjeda”, kaže praveći grimase i zatim dodaje: “Znam da se skriva, ali ne znam gdje.” Kadar se zatim pomiče do četiri Teletubbiesa, koji posmatraju kako se odvija cijela muka.

“Gledam ovamo i gledam tamo”, kaže lav, naizgled fiksiran na neuhvatljivog medvjeda, i nastavlja razgledavati okolo. Medvjed tada ispušta djetinjast, ali vrlo jeziv hihot kako bi zadirkivao očito frustriranog lava. Kamera zatim zumira lavlje lice dok on povisuje glas i pita: “Gdje je medvjed?”

Kad ga je napokon ugledao, lav pojuri za njim dok medvjed govori: “Uhvati me!” i zatim se krenu loviti oko brda ispuštajući vrlo čudne zvukove.

Nakon emitovnja epizode roditelji su uputili brojne pritužbe ističući kako je muzika neprikladna za dob djece, a zasmetali su im i zastrašujući glasovi, mračni ton i jezivi dijalozi te je zbog toga 1999. zabranjeno emitovanje ove epizode.

Nakon što je isječak objavljen na Twitteru, brojni tviteraši prisjetili su se traumatičnog iskustva gledanja jezivog lava, a jedan je napisao: “Ovo me traumatizovlo kao klinca, tačno se sjećam da sam bio prestravljen zbog toga. To je jedino živo sjećanje koje imam iz svoje mladosti.”

Prihvati notifikacije